Naslovna Bela Palanka Novi suvoplaninski harambaša Mirko Nešić iz Bele Palanke

Novi suvoplaninski harambaša Mirko Nešić iz Bele Palanke

0
Pobednici višeboja

Vidovdanski sabor na mestu „Tri lokve“ na Suvoj planini minulog vikenda okupio je više stotina ljudi sa područja juga Srbije, a najspretniji su se oprobali u „Suvoplaninskom višeboju“.

Titulu „harambaše“ ove godine poneo je Mirko Nešić iz Bele Palanke, drugi u višeboju bio je Miloš Tošić takođe iz Bele Palanke, dok je treće mesto osvojio Zaplanjac Goran Petković.

Učesnici višeboja nadmetali su se u nabacivanje obruča na štap, gađanju sekiricama u metu, gađanju lukom i strelom, bacanju kamena s ramena i skoku udalj.

Pobednik višeboja Mirko Nešić rekao je da je i prošle godine učestvovao u višeboju ali da nije uspeo da se domogne ni jedne nagrade.

„Ovoga puta imao sam mnogo više uspeha i sigrno ću i naredne godine doći na Vidovdanski sabor i učestvovati u višeboju“, rekao je Nešić.

Organizator šestog Vidovdanskog sabora, Turistička organizacija Gadžin Han potrudila se da pobednici u pojedinačnim disciplinama dobiju medalje, a pehare i vredne nagrade pobednici u generalnom plasmanu.

Najuspešnijem takmičaru, Mirku Nešiću pripao je vaučer od 25.000 dinara.

Za organizaciju „Suvoplaninskog višeboja“ i ove godine bio je zadužen Vlasta Stanojević, predsednik „Safari kluba“ iz Niša.

On je rekao da su discipline odabrane po uzoru na hajdučke.

„U 17. i 18. veku, uvek je bilo hajdučkih družina ovde. U trenucima njihove dokolice bilo je igara u kojima su se takmičili. Uključili smo se u manifestaciju da kroz nekoliko igara dočaramo sportski događaj koji bi mogao da asocira na to vreme“, reao je Stanojević.

Mesto „Tri lokve“ nalazi se na 1.350 metara nadmorske visine, na pola puta između Gadžinog Hana i Bele Palanke, tako da je i ove godine među učesnicima sabora bilo najviše stanovnika sela sa područja te dve opštine.

Oni su se, po tradiciji na Suvoj planini okupili dan pre Vidovdana i noć proveli pod šatorima, uz logorske vatre i druženje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde