Naslovna Društvo Nacionalna služba raspisala 13 javnih poziva

Nacionalna služba raspisala 13 javnih poziva

0
foto: redakcjia Gradski portal 018

Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila je 13 programa i mera aktivnih politika zapošljavanja, a koje su predviđene programom rada za 2020. godinu.

U okviru Akcionog plana za zapošjavanje za 2020.godinu predviđene su aktivne mere zapošljavanja. Nacionalna služba za zapošljavanje je 28. februara raspisala trinaest javnih poziva, namenjenih za zapošljavanje lica iz kategorija teže zapošljivih lica. Javni pozivi namenjeni su za nezaposlena lica, to je javni poziv za samozapošljavanje, a ostali javni pozivi namenjeni su poslodavcima“, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Niš.

Raspisane su tri grupe Javnih poziva, odnosno Programi zapošljavanja, Programi obuka i obrazovanja i set programa namenjenih za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U odnosu na prethodne godine, sada je predviđen veći iznos sredstava po određenim programima. Tako će poslodavci za zapošljavanje lica sa evidencije Nacionalne službe, ove godine moći da dobiju od 200 do 300 hiljada dinara po zaposlenom licu  zavisno od razvijenosti opštine na čijoj se teritoriji nalaze.

Nezaposlena lica koja se odluče da pokrenu svoj biznis moći će da dobiju jednokratne subvencije u iznosu od 250 hiljada dinara, odnosno 270 hiljada za osobe sa invaliditetom. Kako kaže Matić, iz godine u godinu sve je veća zainteresovanost kako poslodavaca tako i nezaposlenih lica za ove mere. 

Boban Matić / foto: redakcjia Gradski portal 018

„I ove godine kao i ranijih godina raspisano je trinaest javnih poziva, razlika u odnosu na predhodnu godinu je što  kod određenih programa imamo veće izdvajanje na mesečnom, odnosno godišnjem nivou, u odnosu na ranije godine.“

Matić je istakao da iz godine u godinu NZS ima veliko interesovanje poslodavaca, i uvek ima veći broj zahteva od kvota kojima raspolažu.

„Ono što nas ohrabruje, je činjenica da se iz godine u godinu povećava broj lica koja angažujemo kroz finansijske aktivne mere, povećava se broj poslodavaca koji se uključuju, a to ima za cilj pomak u smanjenju nezaposlenih na teritoriji filijale Niš“, dodao je Matić.

Svi javni pozivi otvoreni su do 30.novembra tekuće godine, osim poziva za sprovođenje javnih radova koji je otvoren do 31.marta i poziva za zamozapošljavanje koji je otvoren do 28.aprila.

Trenutno je prema podacima Nacionalne službe, na teritroiji Niša nezaposleno oko 36 hiljada lica, što je prema Matićevim rečima za 30 odsto manje u odnosu na  isti period 2014.godine, kada je na evidenciji bilo 56 hiljada nezaposlenih.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde