Naslovna Društvo Manifestacija „Dani bureka“ počinje u četvrtak, Posetioci mogu da probaju i burek...

Manifestacija „Dani bureka“ počinje u četvrtak, Posetioci mogu da probaju i burek sa čvarcima

0

Unija pekara Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš, a pod pokroviteljstvom Grada Niša i uz podršku Gradske opštine Medijana ali i mnogobrojnih sponzora organizuje „Dane bureka“. Manifestacija će se održati od 15. do 18. avgusta  na nišavksom Keju pored amfiteatra.

Prema rečima Uroša Parlića, direktora Turističke organizacije Niš ova manifestacija ima za cilj da promoviše “tradicionalni niški doručak”.  Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niša dodaje da manifestacija počenje u četvrtak u 20 sati, a pored pekara iz Niša tu će biti i pekari iz Rumunije, Bugarske i Grčke.

foto: Gradski portal 018

“Ovo je 15.Međunarodna manifestacija Dani bureka kojoj smo posle malog prekida vratili kontinuitet u održavanju. A uz podrški  TON-a, grada Niša i gradske opštine Medijana vratili smo joj i ozbiljnost koju je imala”, kaže Bratislav Vukadinović. “Novina ove godine je burek od dva metra sa čvarcima koji ćemo deliti posetiocima manifestacije”.

Vukadinović kaže da je ovo jedinstvena prilika da se sretnu majstori bureka na jednom mestu, ali sa ponosom ističe da se još samo u Nišu burek pravi na, kako on kaže “ortodoksni način”.

“Niški pekari će moći na taj način da uporede sebe sa kolegam iz ovih zemalja, ali je definitivno svima jasno da se u Nišu pravi burek po najstarijem receptu, onako kako ga je pravio Mehmed Oglu 1498.godine, kada je u Niš doneo recept za burek. Isti taj recept se koristi i sada, a jedina izmena je u tome što je Oglu koristio biljnu mast, a mi koristimo svinjsku.Burek se pravi isključivo u okrugloj tepsiji i seče se na četvrtine i osmine kao i nekada”, kaže Vukadinović.

Miris toplog bureka pomešaće se sa dobrom zabavom koja će uveseliti goste.

Biće disko muzike, hip-hopa, starogradske muzike”, dodaje Vukadinović. “Sviraće i La Kampanela, a zadnje večeri pozvali smo u goste  grupu Kruševac geto koja će zatvorit manifestaciju na pomalo komičan način”, kazao je Vukadinović. 

Prema rečima Uroša Parlića, direktora Turističke organizacije Niš  “Dani bureka 2019” je manifestacija koja ima svoje posetioce a koje privlači upravo burek kao niški specijalitet.

“Manifestacija je značajna i za sam grad jer ima dosta posetioca, a to je, opet, svojevrsna promocija grada. Dani bureka su gastronomska priča koja Niš čini još privlačnijim turistima jer svi su već čuli za niški burek i deo svake posete Nišu je i odlazak na burek”, kaže Parlić.

„Ova tradicionalna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje kao i inostranstva koji će uživati u bogatoj ponudi ovog izuzetnog niškog specijaliteta. Burek sa sirom, mesom ili spanaćem, slatki burek ili izrada burek „za Ginisa“, kao i bogati prateći umetnički program, samo su deo ovog četvorodnevnog gastro festivala“, ističe Parlić.

Vukadinovića ipak brine jedna ni malo ružičasta činjenica, a to je da je u gradu sve manje majstora koji prave dobar burek.  I oni odlaze trbuhom za kruhom i boljim platama, a ona je u Češkoj, poređenja radi, 1500 evra. Zbog toga je Unija pekara odlučila  da u narednom period organizuje kurs za buregdžije. 

“Ako je potrebno spremni smo i da uvezemo majstore bureka”, kazao je Vukadinović.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde