Naslovna Mladi aktivisti - GO Crveni krst Kancelarija za mlade GO Crveni krst kao pokretač omladinskog aktivizma

Kancelarija za mlade GO Crveni krst kao pokretač omladinskog aktivizma

0
Koncert za maturante, Dođi na Rovče, Dobro došli prvaci, Poseta Logoru Crveni Krst, Promocija sporta u srednjim školama, Balkanski motivacioni vikend, samo su neke od akcija mladih sa teritorije Gradske opštine Crveni krst iza kojih je stala i podžala ih Kancelarija za mlade GO Crveni Krst, a neke od njih, ove godine ih je bilo oko 20, je i organizovala.

Sve sa ciljem da se ojača omladinski aktivizam i mladi uključe u ativnosti lokalne zajednice koji oni iniciraju ili su deo njih. Pema rečima Milice Selkić, odaziv mladih za uključivanje u akcije koje se organizuju je zadovoljavajući, a sve je više onih koji, motivisani radom Kancelarije za mlade GO Crveni Krst i sami predlažu šta bi moglo da bude tema neke od akcija.

Milica Selkić/foto: GP018

Zadatak Kancelarije za mlade GO Crveni Krst jeste, pre svega, da okupi mlade ljude sa teritorije naše opštine, da prepozna negde njihove potrebe i da reaguje u skladu sa njihovim potrebama. U skladu sa tim sprovodimo manifestacije u oblasti sporta, kulture, humanitarnog rada i slično, a sve je to, opet, na osnovu osluškivanja potreba mladih. Imamo akcije koje sprovodimo samoinicijativno i to su naše akcije i manifestacije ali gledamo i da na osnovu potreba mladih taj program obogaćujemo.Cilj Kancelarije za mlade GO Crveni Krst je posdsticanje omladinskog aktivizma i motivisanje mladih ljudi da se bave aktivizmom, da volontiraju, da se uključuju u projekte koje mi organizujemo ali i da podržimo njihove projekte koji oni samoinicijativno sprovod. Jedan od ciljeva je da mlade ljude sklonimo od kompjutera, i odvojimo ih od telefona i podstaknemo ih na druženje kako bi uradili nešto dobro za sebe ali i za društvo. Prosto otkrivamo njihove talente i veštine i tako zajedno učinimo da Gradska opština Crveni Krst postane bolje mesto za život“, ističe Milica Selkić.

Milica Selkić kao posebno značajne akcije koje su organizivali u saradnji sa mladima ističe nekoliko njih.

Najznačajnije akcije:

Dodaje da Kancelarija uspešno sarađuje sa osnovnim i srednjim školama. Poseban akcenat u tome stavljen je na njihovom upoznavanju sa istorijom opštine na čijoj teritoriji žive, ali i sa problemima koje sa sobom nosi savremeni način života i izazovi koji su svakodnevni.

Od izuzetnog značaja je da mladi upoznaju istoriju svog grada. Upravo iz tog razloga, a pomalo i na njihovu inicijativu, odličili smo da im otvorimo vrata Logara Crveni Krst. Mali broj njih je posetio ovo istorijski ituzetno značajan spomenik u proteklom periodu. Logor se nalazi na teritoriji naše opštine i istorijski je ituzetno značajan. Smatramo da je važno da se mladi na očigledan način upoznaju sa tim istorijskim periodom. Baš zbog toga im je ponuđen i takav sadržaj. Nakon prve posete osnovci i srednjoškolci su ponovo poželeli da posete ovaj spomenik, javljau nam se traže da im omogućimo obilazak“, objašnjava Milica.

Prema njenim rečima za mlade je značajno da poznaju svoju istoriju jer se na tome gradi i budućnost jer samo ako znaju odakle potiču mogu da odrede i put kojim će dalje ići.

Radionice za mlade sa psihijatrom:

Sa Srednjom stručnom školom „12.februar“ iz Niša sprovedena je i akcija Obuka samoodbrane za devojke, a sa njima su radile na tome višestruko nagrađivane karatistkinje iz KK „Bušido“ iz Niša. Na inicijativu trenera iz ovog kluba mlade srednjoškolke su dobile i mesec dana besplatne obuku pri čemu uče samo one zahvate koje služe za samoodbranu. Akcije se sprovedena u okviru programa „16 dana borbe protiv nasilja“.


„U prvoj godini smo se predstavljali mladima i organizovali smo akcije kojima su se mladi priključivali. Ove godine situacija je drugačija. Prisutnije u mnogo većoj meri njihov aktivizam. Mladi nam se javljaju da mi budemo samo pokrovitelji ili organizaciona podrška u akcijama koje oni sami iniciraju i organizuju i oni su nosioci tih manifestacija. Nama je jako drago zbog toga i gledamo da u tom smeru i nastavimo, da mladi budu inicijatori akcija i manifestacija i organizatori. Ova godina je uglavnom tako i bila usmerena. Jedan od važnih projekta u tom pohledu je i Balkanski motivacioni vikend koji su pokrenuli mladi a mi smo bili samo pokrovitelji. Organizator je bila studentska organizacija sa Mašinskog fakulteta, veliki broj studenata je prisustvovao manifestaciji iz zemalja u regionu i upoznavali su se sa našom kulturom, sa nšom istorijom, učili su jedni od drugih, a mi smo im pružili kako finansijsku tako i organizaciju. Ostvarili smo odličnu saradnju sa studentima jer su oni u nama prepoznali podršku za njihove akcije i nadam se da će ta sradnja biti nastavljena“, zaključuje Milica Selkić.

▪️ Ova video reportaža nastala je kao deo projekta „Mladi aktivisti“ koji je podržala GO Crveni krst kroz projektno sufinansiranje u 2022. godini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde