Naslovna Društvo Gimnazija “Svetozar Marković” među tri gimnazije u Srbiji sa akreditacijom za međunarodnu...

Gimnazija “Svetozar Marković” među tri gimnazije u Srbiji sa akreditacijom za međunarodnu maturu

0

Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu dobila je akreditaciju za međunarodnu maturu i nalazi se među tri gimnazije u Srbiji koje će raditi po ovom programu. Pored niške, akreditaciju za međunarodnu maturu imaju još i  Deseta beogradska gimnazija kao i Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu.

Prva generacija učenika po ovom programu biće upisana u junu, a diplome koje na kraju školovanja dobiju priznate su na preko 4000 svetskih univerziteta, kaže Marijan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

“Na ovaj program upisaćemo maksimalno 20 učenika, a prijemni ispit će biti u junu. Tih 20 učenika treći i četvrti razred završavaće po programu međunarodne mature ili Internacionalnog diploma programa.Sam kurikulum u tom programu se dosta razlikuje od našeg kurikuluma. Recimo, umesto 14 predmeta koliko sada imaju učenici u gimnazijama, u ovom programu će imati šest predmeta koje biraju. Škola im  ponudi 10, a oni će izabrati šest”, kaže Mišić.

Osim ovih, učenici će imati i nekoliko obaveznih premeta. Jedan je “teorija znanja”, potom “kreativnost, aktivnost i društvena odgovornost”, predmet u okviru kojeg  gimnazijalci uče neke veštine ali mogu da se bave i humanitarnim radom i za to dobijaju određeni broj poena.

Marjan Mišić foto: privatna arhiva

“Kada završe treći i četvrti razred oni polažu sve te premete, pišu završni rad koji se zove “prošireni esej” i sve se to eksterno ocenjuje. Šta to znači. Mi u školi skupimo sve njihove radove i pošaljemo centrali u Hagu odakle se radovi distribuiraju širom sveta na pregled i kada dobiju svoje ocene dobijaju i diplomu koju trenutno priznaje preko 4.000 univerziteta u svetu  u odgovarajućem stepenu, neki u potpunosti, neki delimično, ali je važno da diploma ne zahteva nostrifikaciju”, objašnjava Mišić.

Program je izuzetno zahtevan ali će učenicima koji imaju ozbiljne ambicije i dovoljno kapaciteta na ovaj način da se pripreme za jedno ozbiljno studiranje. 

“Da li je program bolji ili ne u odnosu na nacionalni, znaćemo  za nekoliko godina kada budemo mogli da napravimo poređenje. Neka iskustva državnih škola iz regiona koje su ranije implementirale ovaj program govori o tome da su učenici na tom programu izuzetno uspešni kako tokom srednje škole tako i u toku studiranja”, dodaje direktor Gimnazije “Svetozar Marković”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde