Naslovna Ekonomija Dodatne mere za nezaposlene: Grad Niš i NSZ potpisali sporazum o sufinansiranju...

Dodatne mere za nezaposlene: Grad Niš i NSZ potpisali sporazum o sufinansiranju zapošljavanja

0

Prilikom obilaska Sajma zapošljavanja gradonačelnica Niša i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje poručili su da će Sporazumom o udruživanju sredstava u sufinansiranju lokalnog akcionog plana u Nišu još Nišlija bez posla moći da učestvuje u merama Nacionalne službe.

Sporazum sa Nacionalnom službom za zapošljavanje potpisaće ukupno 93 lokalne samouprave.

Narednih dana će se sporazumi potpisati u svim opštinama koje su udružile sredstva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. U tom partnerstvu, lokalne samouprave su izdvojile 350 miliona dinara, NSZ je sa svoje strane izdvojila 411 miliona i to će biti jedan dodatni obuhvat i većeg broja poslodavaca i većeg broja nezaposlenih lica, koja će moći da učestvuju u merama politika zapošljavanja, u sferi subvencionisanog zapošljavanja“, poručio je Zoran Martinović direktor NSZ i dodao da će tim merama biti obuhvaćeno preko 25.000 nezaposlenih.

Zoran Martinović, foto:gp018

Prema podacima NSZ u Nišu se najviše traže zanatska zanimanja, ali i radnici na građevini, u turizmi, u ugostiteljstvu, kao i vozači i trgovci.

Foto:gp018

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavljuje dolazak dve velike investicije ove godine, kineske kompanije „Jusei mašineri“ i austrijskog „Palfingera“.

Tokom leta nas čekaju dve velike investicije, a to su „Jusei-Šinju“, to su kineske fabrike koje su međusobno kooperanti, ali nas čeka i dolazak austrijskog Palfingera, koji će praviti svoju fabriku u industrijskoj zoni kod Niške Banje. Mislim da će sa određenim brojem radnika, brojka od 18.970 nezaposlenih u ovom trenutku, biti još manja“, poručila je gradonačelnica.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Prema njenim rečima, budžet je veći za milijardu dinara, u odnosu na prva četiri meseca prošle godine, a upravo najveći udeo doprinosa u budžetu dolazi od poreza na zarade.

Sotirovski dodaje da su se potrebe investitora promenile, te više ne traže jeftinu radnu snagu, već inženjere, koji se školuju na fakultetima Univerziteta u Nišu. Pohvalila je i rad Naučno-tehnološkog parka, i zahvaljujući dobrom radu i zapošljavanju velikog broja mladih stručnjaka, država je dala saglasnost za njegovo proširenje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde