Do 20. avgusta u Nišu se održava tradicionalna gastro-turistička manifestacija „Dani bureka“. Na jubilarnim 20. „Danima bureka“ posetioci na keju kod Oficirskog doma mogu da uživaju u raznoraznim burecima, ali i u pratećem kulturno-umetničkom programu.
Sudeći po gužvi ispred štandova , čini se da Nišlije itekako vole burek, dok su mnogi iz znatiželje došli da probaju nove, neobične ukuse.
Ova međunarodna manifestacija održava se u znaku sve manjeg broja majstora za burek, pa će se takmičiti pet takmičara iz Niša i jedan i Kruševca. Očekuje se dolazak gostiju iz Bugarske, koji bi trebalo da se predstave svojom banicom.
„Ove godine imamo pet takmičara iz Niša i jednog iz Kruševca. Bilo bi mnogo više da ne nedostaju prodavci i pekari, što je veliki problem. Na to nismo mogli da utičemo. Turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula kada je 1498. došao on je taj burek nama dao na poklon. Kako se poklon smatra svojinom primaoca, smatram da je to apsolutno niški proizvod“, poručio je Bratislav Vukadinović iz Unije pekara Niš, koja je organizator ove manifestacije.
On je dodao da će u ponudi biti bureci sa različitim nadevima – sa sirom i slaninom, sa nadevom od pasulja i kobasica, sa čija semenkama, integralni, sa piletinom, ali i nešto novo od ove godine, „srpski“ burek sa moravskom salatom.