Naslovna Kultura I pored nesrećnih slučaja, direktor „Nišvila“ zadovoljan ovogodišnjim festivalom

I pored nesrećnih slučaja, direktor „Nišvila“ zadovoljan ovogodišnjim festivalom

0

Direktor „Nišvil fondacije“ Ivan Blagojević sumirao je utiske sa 29. „Nišvil džez festivala“. On je naveo da je bilo prijatnih i neprijatnih trenutaka, poput prekida nastupa zvezde ovogodišnjeg festivala ili pada devojke sa bedema Tvrđave.

Prema proceni direktora Festivala, „Nišvil“ je ove godine posetilo preko 160.000 ljubitelja dobre muzike. Pre prelaska na „neprijatne teme“, Blagojević je zahvalio Gradu Nišu kao pokrovitelju, ali i Ministarstvu kulture i turizma, zatim, kako on kaže, retkim donatorima i sponzorima, ali i vrednim volonterima.

Blagojević je noć proveo u Kliničkom centru, čekajući saopštenje dežurnog lekara koji je otkrio stanje devojke koja je pala sa bedema Tvrđave kod „Midnight bine“.

Ivan Blagojević, foto:GP018

Meni se ovaj festival izuzetno dopao. Bilo je nepredviđenih okolnosti, bilo je nesrećnih slučajeva. Jučerašnji dan mi je bio pretežak. Direktor Kliničkog centra me je zvao malopre i rekao da se radi postoperativni postupak, da će potrajati, ali da je devojka u sigurnim rukama i da će se sve to rešiti“, poručio je Blagojević.

Veliku pažnju je privukla i zvezda festivala Triki, ali ne zbog svog nestvarnog talenta, već zbog svog ponašanja na bini, ali i iza bine, gde je umalo došlo do sukoba sa direktorom Festivala.

Već sam najavljivao da će to biti najkontroverzniji koncert na „Nišvilu“, znao sam šta može da se desi. Upozorili su me razni menadžeri koji su radili sa Trikijem, od njegovog zlatnog doba do pre nekoliko godina kada je nastavio da nastupa. Dešavalo se i da ne dođe na koncert, tako da sam mu jako zahvalan što se pojavio, što je bio s bio s publikom, video šta radimo, bio je oduševljen. Grlio se sa ljudima, ali demoni koji ga prate, izbili su baš u trenutku kada ne treba“, kaže Blagojević.

Triki je tražio da se ugase svetla na bini, pa je kasnije i napustio binu. Nakon pauze je sa svojim bendom nastavio sa nastupom, ali je ubrzo rekao da je nastup završen. Nakon toga je otkrio da je razlog prekida loše ozvučenje. Ivan Blagojević je čvrsto stao u odbranu tehničke ekipe.

Kako on kaže, na „Nišvilu“ je radila najbolja ekipa tonaca, a sam Triki je bio prezadovoljan zvukom na tonskoj probi, dodao je direktor „Nišvila“. Još uvek nisu poznati sledeći koraci da li će se zahtevati povraćaj novca od agencije koja ga zastupa, ili će tražiti kompenzaciju u vidu drugih muzičara za naredni festival.

Ivan Blagojević nije hteo da otkrije koliko je plaćen njegov nastup, ali je otkrio da je plaćen duplo manje od „Dubioze kolektiv“, benda iz Bosne i Hercegovine.

Sledeće godine se održava 30. jubilarni „Nišvil džez festival“. Tim povodom direktor Blagojević je govorio o „lepim željama“ za taj jubilej. Ukoliko se obezbede veća sredstva i ukoliko se poklope turneje muzičara, na sledećem „Nišvilu“ bismo mogli da gledamo nastupe Stinga, Nore Džons, Brajana Ferija ili engleske grupe „Simpli red“.

Ove godine nije bilo nastupa američkih muzičara, ali to bi moglo da se promeni zahvaljujući poseti članova „Džez muzeja“ iz same kolevke džeza Nju Orleansa. Neke od želja organizatora su dolazak džez pijaniste Herbija Henkoka i trubača Vintona Marsalisa.

„Nišvil“ su obeležili i lokalni muzičari. Naročito su se istakli muzičari iz „Romadžem“ projekta. Oni će se nakon „Nišvila“ predstaviti publici u Leskovcu na „Roštiljijadi“, a zatim i u Aleksincu.

Blagojević je posebno istakao Zlatu Marinković, koja je zamenila pevačicu grupe „Alkazar“, koja je doživela povredu.

Zlata Marinković, foto:GP018

To je bilo baš u poslednji čas, predivno iskustvo, nisam očekivala da će tako dobro proći koncert. Videti onoliku publiku, bilo mi je jako drago što sam dobila priliku da nastupan na „Nišvilu“, poručila je Zlata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde