Naslovna Društvo Nišvil, Exit, Guča i Beerfest udružili snage za dobrobit svih festivala u...

Nišvil, Exit, Guča i Beerfest udružili snage za dobrobit svih festivala u Srbiji

0
Sastanak u Privrednoj komori Niš foto: GP018

Grupacija organizatora događaja pri Privrednoj komori Srbije, umesto u Beogradu okupila se u Nišu, gde je predstavila studiju doprinosa četiri najveća srpska muzička festivala. Ovo je prvi korak ka ideji formiranja Festivalskog centra.

U ovoj studiji je data procenta da je ukupan prihod, koji ova četiri festivala generiši, preko 11 milijardi ukupnog prihoda. Od čega 1,8 milijarda ide u budžet Srbije, a 1,3 milijarde dinara kroz promotivni doprinos.

Ivan Petrović foto: GP018

„Već neko vreme pokušavamo da objasnimo da je, pre svega ekonomski doprinos muzičke i festivalske industrije Srbiji jako veliki, a pored toga i promotivni, koji je možda i veći. Od svih umetnosti, muzika i film najviše utiču na ljudsku svest i najviše mogu da doprinesu promociji neke destinacije. Mislimo da je Srbija postala velika i ozbiljna festivalska destinacija“, poručio je Ivan Petrović, predsednik Upravnog odbora „Exit fondacije“, nakon sastanka predstavnika ova četiri festivala.

On smatra da snaga festivala nije prepoznata na pravi način i pored toga što „Exit“ poseti preko 65 odsto stranih turista iz 107 zemalja. Petrović dodaje su prošle godine imali rekordan broj stranih turista, koji su doneli ogroman prihod Novom Sadu i Srbiji.

Grupacija organizatora događaja zahteva i da se festivali kategorišu, kako bi se u skladu sa tim dodeljivala sredstva preko Festivalskog centra. Oni su predložili da četiri najveća festivala, koja imaju staž od 20 godina i više od 100.000 posetilaca, dobiju nacionalni status.

Ivan Blagojević foto: GP018

„Bitno je da smo nastavili ideju osnivanja Festivalskog centra, zajedno sa Vladom Srbije, u nadi da ćemo dostići uspeh Filmskog centra, i da ubuduće profilišemo festivale koji su potrebni Srbiji i koji će donositi benefite. U tom smislu je cilj da se forsira ono što je isplativo za budžet Republike Srbije.“, kaže direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević i dodaje da država mora da obezbedi sredstva preko ministarstava turizma i privrede, a ne preko Ministarstva kulture.

Pored ovog zahteva, oni traže i jednokratnu pomoć festivalima, jer mnogi festivali i dalje osećaju posledice pandemije.

„Nismo dobili nikakvu pomoć tada, znamo da je bilo pomognuto sportskim klubovima, a festivali su preživali strašne kolapse i dugove, koje prenosimo iz godine u godinu i to se odražava na dovođenje velikih zvezda“, dodaje Blagojević.

Kao veliku prepreku za dovođenje najvećih zvezdi u Srbiju, Blagojević ističe to što država oporezuje festivale za honorare koji dobijaju izvođači. Oni su od Ministarstva finansija zatražili poresku olakšicu, ili ukidanje tog poreza, po ugledu na neke susedne zemlje, koje time žele da privuku što veći broj velikih svetskih zvezdi i samim tim, veliki broj turista.

Blagojević smatra da je to veliko opterećenje za festivale, koji već plaćaju i PDV i poreze na dohotke i zarade.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde