Naslovna Ekonomija Peti dan štrajka radnika Niskogradnje

Peti dan štrajka radnika Niskogradnje

0

Već peti dan radnici niškog gradjevinskog preduzeća Niskogradanja štrajkuju zbog neisplaćenih ličnih dohodaka ali uz poštovanje minimuma procesa rada.

Vlasnik preduzeća duguje im, kako tvrde, od 100 do 150 hiljada dinara po radniku, što je u njihovom slučaju više plata jer već mesecima primaju minimalac. Tvrde da ovoga puta neće odustati od svojih zahteva, među kojima je i povezivanje radnog staža od 2013. godine.
Juče je predstavnike štrajkačkog odbora primio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković a detalje razgovora, kako nam je rečeno, saopštiće u sredu, kada se, nezvanično, očekuje potpuna obustava rada.

Radili su na izgradnji bulevara, ulica, trotoara, sportskih ili građevinskih objekata za privredu i kulturu u Nišu i skoro tri meseca nisu primili nadoknadu za svoj posao. Za osam meseci, od kad su zarade počele drastičnije da kasne, ovo je, kako je našoj ekipi rečeno, 9. štrajk u niškoj Niskogradnji. Do sada su sa poslodavcem uspevli da nađu kompromisno rešenje ali ovog puta su, tvrde, ostali bez dogovora.

U ovom privatizovanom građevinskom preduzeću trenutno radi blizu 100 ljudi. To su radnici koji od snega i leda čiste puteve u okolini Niša u okviru ,,zimskih službi’’. Od srede, nezvanično, najavljuju radikalizaciju i potpunu obustavu rada, tako da ih neće biti na seoskim putevima.
Na pitanja kada će zaposlenima biti isplaćene zarade i da li će im biti povezan radni staž, odgovor od rukovodstva Niskogradnje nismo uspeli da dobijemo. Ova niška firma je prvi put privatizovana 2006. godine. Aktuelni vlasnik je firma MD GIT.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde