Naslovna Društvo Krenula izgradnja Savetovališta za decu žrtve nasilja u Nišu, prvog u Srbiji

Krenula izgradnja Savetovališta za decu žrtve nasilja u Nišu, prvog u Srbiji

0
Obilazak izgradnje Savetovališta za decu žrtve nasilja foto: GP018

Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Nišu će uskoro pružati novu uslugu. Savetovalište za decu žrtve nasilja će uključivati terapeutski rad sa decom koja su prošla različite oblike nasilja, uključujući i roditelje u tretman dece, kroz psiho-edukaciju i savetovanje, kao i organizovanje preventivnih aktivnosti za sprečavanje nasilja nad decom.

Savetovalište će biti potpuno odvojeno od Sigurne kuće, a uputni organ će biti Centar za socijalni rad. Prema podacima Centra, u proseku godišnje bude 200 prijava nasilja nad decom.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić navodi da će se u okviru Savetovališta za decu pružati i psiho-edukacija i savetovanje roditelja.

Sonja Šćekić foto: GP018

„Deca kao najosetljivija populacija često budu izložena različitim oblicima nasilja. Grad Niš je prepoznao potrebu za otvaranjem nove usluge i grad Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će imati Savetovalište za decu žrtve nasilja. Usluge koje će Savetovalište pružati su terapeutske usluge deci sa iskustvom nasilja, misli se na sve oblike nasilja, a nažalost sve je veći broj tih oblika nasilja. Takođe, pružaće se psiho-edukativna i savetodavna pomoć roditeljima dece, koje imaju iskustvo nasilja i u okviru Sigurne kuće postojaće jedan ekspertski tim, koji će raditi na prevenciji“, rekla je Sonja Šćekić.

Ona je dodala da imaju dovoljno stručnog kadra i da će sa decom ubuduće raditi i terapeuti, pored psihologa i pedagoga koji će biti uključeni u rad sa decom.

Poruka dece Stop vršnjačkom nasilju foto: GP018

Krenuli su građevinski radovi, nakon kojih sledi i opremanje prostora nameštajem. Očekuje se da Savetovalište krene sa radom 28. avgusta, kada će i krenuti sa pružanjem terapija deci. Nakon završetka terapija, predviđeno je praćenje stanja deteta u periodu od dve godine.

Gradonačelnica Niša je obišla radove sa svojom pomoćnicom i izrazila je zadovoljstvo što će Niš biti prvi grad sa ovakvim savetovalištem u Srbiji.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Želimo da naša Sigurna kuća ima dodatni sadržaj, da otvorimo ovo savetovalište i jako mi je drago što ćemo biti prvi u Srbiji i regionu. Želja je da što manje dece prođe kroz ovo savetovalište, s obzirom na to da imamo sada i Savet za borbu protiv nasilja. Mislim da ćemo time da upotpunimo ovu uslugu i da smanjimo nasilje, ne samo u školskim objektima, već i na ulici i među omladinom i da po tome budemo prepoznatljivi i šire“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Obilazak na izgradnji Savetovališta za decu žrtve nasilja foto: GP018

Ona je dodala da Grad izdvaja pet odsto budžeta za usluge socijalne zaštite i najavila je da će Grad ulagati u nove usluge ustanova socijalne zaštite.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde