Naslovna Društvo Otkriven mural posvećen stradalim sovjetskim vojnicima u Niškom incidentu

Otkriven mural posvećen stradalim sovjetskim vojnicima u Niškom incidentu

0
Spomenik i mural foto: GP018

Uoči 9. maja i obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, otkriven je mural kod Spomenika stradalim sovjetskim vojnicima, koji oslikava sam događaj koji je odigran 7. novembra 1944. godine.

Polaganje venaca na Spomenik stradalim sovjetskim vojnicima foto: GP018

Ubrzo po oslobođenju Niša, u kome su bile smeštene snage Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, iznenada je avijacija Sjedinjenih Američkih napala kolonu vozila Crvene armije koja se kretala putem Niš-Aleksinac.

Nenad Stanković foto: GP018

„Ovim putem još jednom ukazujemo čast svim rodoljubima koji su dali život za slobodu naše otadžbine i borbi protiv fašizma. Danas, kao i prošle godine, 8. maja u predvečerje Dana pobede polažemo vence na Spomenik sovjetskim vojnicima, koji su takođe dali svoje živote u oslobađanju grada Niša. Nažalost, zbog svih nesretnih događaja, koji su snašli, ove godine neće biti šetnje „Besmrtnog puka“, rekao je gradski većnik Nenad Stanković.

Posledice ovog napada su nekoliko desetina mrtvih i ranjenih među vojnicima, ali i među civilima. Ubrzo je nastala vazdušna borba i oborena su tri američka i tri sovjetska aviona. Zvanična verzija američkih vojnih vlasti je da je došlo do greške i prijateljske vatre.

Autor murala je ruski umetnik iz Ruskog doma, koji već deset godina živi u Beogradu.

Direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov ističe junaštvo heroja, koji su ovekovečeni ovim muralom i koji su se borili za slobodu u Drugom svetskom ratu, ali i boraca koji su verovali u pobedu nad fašizmom, što će biti sutra obeleženo.

Jevgenij Baranov foto: GP018

„Odlučili smo da svaki 8. maj radimo nešto sa Gradom Nišom. Sada je na red došao mural, videćemo šta će biti sledeće godine. Ovaj spomenik nije namenjen samo našim vojnicima, ovaj spomenik je spomenik kolateralnoj šteti, jer 1944. i 1999. godine isti avioni ispod svojih krila nosili su smrt, u Nišu, Leskovcu, Beogradu…“, poručio je Baranov iz Ruskog doma.

Ruski dom već neko vreme sarađuje sa Narodnom bibliotekom u Nišu i sa Gradom Nišom uopšte. Iako su bili pripremljeni brojni događaji, oni će biti odloženi zbog tragedija u Beogradu i Mladenovcu.

Prema rečima Jevgenija Baranova ruska pevačica Pelagija je trebalo da nastupi povodom Dana pobede na beogradskom Trgu slobode, ali će koncert biti odložen.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde