Naslovna Društvo Projekat „Znanjem do posla“ vodi i savetuje mlade kako da dođu do...

Projekat „Znanjem do posla“ vodi i savetuje mlade kako da dođu do bržeg zaposlenja

0
Znanjem do posla foto: GP018

Danas je održana promocija usluga karijernog vođenja i savetovanja u okviru projekta „Znanjem do posla“, koja je namenjena predstavnicima osnovnih i srednjih škola iz Nišavskog, Topličkog i Zaječarskog okruga.

Ovaj projekat realizuju vlada Švajcarske i Srbije već osam godina. Cilj projekta je kreiranje načina da mladi brže dođu do zapošljavanje kroz modernizaciju politike zapošljavanja i kroz razvoj karijernog vođenja i savetovanja.

Jelena Stefanović foto: GP018

„Cilj našeg današnjeg okupljanja jeste promocija usluga karijernog vođenja i savetovanja za predstavnike osnovnih i srednjih škola iz Nišavskog, Topličkog i Zaječarskog okruga, jer želimo da predstavimo naše inovativne alate za mlade, kako bismo pomogli njihovom kreiranju i planiranju karijere. Želimo da sa školama kreiramo jednu jaču mrežu podrške za naše mlade“, poručila je Jelena Stefanović, lider komponente za karijerno vođenje i savetovanje.

Ona je dodala da za razliku od Nacionalne službe za zapošljavanje njihov fokus je na mlade koji su u obrazovnom sistemu, kako bi otkrili svoje sposobnosti i afinitete i kako bi doneli pravu odluku u planiranju svoje karijere.

Ovom projektu su se priključili i organizacije „ENECA“ i „Job info centar“ iz Niša, koji pomažu u karijernom savetovanju mladih u ovom gradu.

Simona Milošević foto: GP018

„Mi smo se kao organizacija prošle godine uključili u projekat „Znanjem do posla“. Kroz proces karijernog vođenja i savetovanja prošle godine je prošlo preko 500 mladih, kako kroz individualno savetovanje, tako i kroz grupno. Grupna savetovanja su se održavala u školama u Nišu. Veliki je značaj karijernog savetovanja zato što mladi u prelaznim trenucima da imaju podršku i pravo informisanje“, rekla je Simona Milošević, ispred organizacija „ENECA“ Niš i „Job info centar“ Niš i dodala da su najtraženija zanimanja u IT sektoru, ali i deficitarna zanimanja poput bravara, CNC operatera i zubnog tehničara.

Program „Znanjem do posla“ se već nekoliko godina implementira u Tehničkoj školi u Knjaževcu. Pedagog te škola Svetlana Petrović kaže da se aktivnosti ovog programa sprovode sa svim učenicima.

Svetlana Petrović foto: GP018

„Same aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja sprovodimo sa svim učenicima u našoj školi. Kako generacije dolaze tako gledamo da uključimo sve učenike u aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja. Primetili smo da naš tim za karijerno vođenje i savetovanje jako dobro radi sa decom i vidimo da njima jako znače te aktivnosti koje sprovodimo sa njima“, kaže Svetlana Petrović.

Učenici ove škole imaju priliku da se iz prve ruke, od predstavnika fakulteta i poslodavaca, upoznaju sa samim zanimanjem. Takođe, u okviru aktivnosti u ovom programu primenjuje se informaciona tehnologija uz prilagođenje veb-alate.

Za osam godina, koliko se sprovodi ovaj projekat, oko 21.000 mladih je dobila usluge karijernog vođenja i savetovanja, a više od 1.600 mladih je prošlo obuke na radnom mestu. Više od 77% sa obuke na poslu su našli zaposlenje. Za celu implementaciju ovog projekta je uloženo više od 29 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde