Naslovna Društvo Niš uskoro bez svratišta?

Niš uskoro bez svratišta?

0

Deca koja većinu vremena provode na niškim ulicama mogla bi uskoro da ostanu bez jedinog mesta na kome mogu da se ugreju, obuku, dobiju hranu, ali i neformalno obrazovanje. Iako Niš nema svratište poput drugih većih gradova, zahvaljujući projektu “Povratak na staze“, koji finansira UNICEF, deca sa ulice mogu da u toplim prostorijama provedu 3 sata dnevno i dobiju neke od osnovnih životnih potrepština, ali samo dok se ovaj projekat ne završi.Mačvanska 23 jedina je adresa na kojoj deca koju svakodnevno viđamo na ulicama mogu da dobiju odeću i obuću, obrok, kao i podršku i pomoć. Sa njima svakodnevno rade i uče volonteri, uglavnom studenti, koji im osim znanja, pružaju pomoć prilikom popunjavanja dokumenata, overavanja knjižica i odlazaka kod lekara.

Jedan od korisnika svratišta je i dvanaestogodišnji Dragan, kome, kako kaže, ovo mesto veoma znači.

Osim ovog dečaka, svakog dana između 12 h i 15 h ovo mesto poseti više od dvadesetoro dece uzrasta od 7 do 18 godina. Kada se radno vreme završi mnogi od njih se vraćaju na ulice, a većini koja ne idu u školu ovo je i jedini način da se edukuju. Ipak, i ova mogućnost uskoro bi mogla da postane prošlost, jer je završetak projekta, koji je počeo juna, već u martu. Volonteri koji rade sa decom nadaju se da će uz pomoć Grada, ali i drugih ustanova, organizacija i građana uspeti da sačuvaju jedino svratište.

Ukoliko se uskoro ne pronađe rešenje, Niš će opet ostati bez svratišta, dok će deca koja ovde svakodnevno dolaze, ostati uskraćena za bar 3 sata toplog skloništa, znanja i pomoći volontera, ali i prijateljstva i ljubavi koju im ovi mladi ljudi pružaju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde