Naslovna Društvo NIŠKI UKC DOBIO ČETVRTI NUKLEARNI AKCELERATOR- PRVI PACIJENTI VEĆ PRIMILI PROPISANE DOZE...

NIŠKI UKC DOBIO ČETVRTI NUKLEARNI AKCELERATOR- PRVI PACIJENTI VEĆ PRIMILI PROPISANE DOZE ZRAČNE TERPIJE

0
NIŠKI UKC DOBIO ČETVRTI NUKLEARNI AKCELERATOR- PRVI PACIJENTI VEĆ PRIMILI PROPISANE DOZE ZRAČNE TERPIJE foto: GP018

Odeljenje za radioterapiju Klinike za onkologiju niškog Univerzitetskog Kliničkog centra, od pre nekoliko dana, opremljeno je i četvrtim aparatom za zračnu terapiju onkoloških pacijenata i to prema rečima stručnjaka, najnovijim modelom nuklearnog akceleratora „Varian“, koji trenutno spada u jedne od najmodernijih na svetu. Ovim se, kako kažu nadležni, ne samo ubrzava protok pacijenata koji se ovde leče i njihov broj, već je tzv. blizančenjem aparata i kompletiran kvalitet davanja terapije, kakav je i u najmodernijim zdravstvenim ustanovama u Evropi i svetu.

prof dr Zoran Perišić foto: GP018

Nabavkom još jednog od najmodernijih aparata za ovakav vid lečenja onkoloških pacijenata, koji pored postojeća tri, svrstava Univerzitetski Klinički centar u Nišu rame uz rame sa najsavremenijim zdravstvenim ustanovama u svetu, omogućiće svim pacijentima iz regiona koji se ovde leče, da dobiju najbolji mogući vid lečenja i to u najkraćem mogućem vremenskom roku, a u toku prethodnih dana, od samog puštanja u rad novog „Variana“, terpiju je primilo više od 20 pacijenata. U rukovodstvu UKC Niš ističu da su izuzetno ponosni na to, što se ustanova neprestano razvija i prati najmodernije tokove u zdravstvu na svim poljima.

Izgradnja ove velelepne zgrade, nove zgrade UKC Niš je bio tek samo početak, a kao što je tada i najavljeno, a ovo je jedan od dokaza, mi nastavljamo sa opremanjem najmodernijom opremom na tržištu i adaptacijom prostora. Ovo je veliki dan za nas, jer je kompletirana zračna terapija UKC Niš i mi činimo sve da spremno dočekamo vremena koja dolaze, ali i da zbog Kovid pandemije, zbog koje su mnogi onkološki pacijenti čekali na dijagnoze i lečenje, pokušamo da učinimo sve da i to prevaziđemo, jer zaista radimo maksimalno profesionalno i predano, rekao je direktor niškog Univerzitetskog Kliničkog centra, prof. dr Zoran Perišić. – Nije nam plan da stanemo, jer je već u toku montaža i dva nova skenera, a i treći će biti montiran ovde na Klinici za onkologiju. Dobili smo mnogo novih, najmodernijih aparata i to je upravo ono što nas svrstava u jedan od najmodernijih centara u zemlji, Evropi a i šire, dodao je Perišić.

Da je ovo veliki dan, pre svega za UKC Niš ali i za Kliniku za onkologiju, potvrđuju i rukovodstvo i zaposleni na Klinici, koji ponosno ističu da su i ranije, sa postojeća tri aparata, uvek uspevali da u najkraćem mogućem, medicinski predviđenom roku, započnu zračnu terpiju pacijentima kojima je ona indikovana, a da će ovo proširenje kapaciteta itekako biti od velikog značaja.

Novi aparat je izuzetnih tehničkih mogućnosti i važno je što već imamo jedan Varian iz 2019. godine, a značaj je upravo u tome, što ukoliko se desi neki kvar na jednom aparatu, pacijenti će moći na drugom da primaju istovetnu terapiju. U 2022. godini, do danas, zračnu terapiju primilo je nešto više od 1800 pacijenata, a dnevno se ozrači njih oko 150, što je bio optimum sa dosadašnja 3 aparata koja smo imali. Izuzetno je značajno da naglasim, da smo mi zaista uspevali da sve pacijente ozračimo u optimalnom terapjskom vremenskom okviru, odnosno da se uvek radila prioritizacija pacijenata, a naravno prioritet uvek imaju najhitniji, neoperabilni pacijenti, istakla je rukovodilac Klinike za onkologiju, doc. dr Ana Cvetanović. – Sa novim aparatom će otprilike, dnevno, u dve smene, još 45 pacijenata moći da primi svoju terapijsku dozu i zbog svega ovoga, a i zbog kontinuirane podrške, iskreno želim da se zahvalim direktoru ustanove, prof. dr Zoranu Perišiću, Upravi UKC Niš i Ministarstvu zdravlja koje nas je, kao ustanovu zaista maksimalno podržalo do sada.

I zaposleni na Odeljenju za radioterpiju ponosno su potvrdili, da zanovom i nabavkom nove opreme, kao Centar, svakako mogu da stanu rame uz rame, sa svim većim zdravstvenim centrima u Srbiji i Evropi.

Ovaj aparat je jedan od nasjavremenjih aprata, ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi i svetu, a ono što je najznačajnije kod njega je da ima izuzetne performanse koje omogućavaju maksimalnu zaštitu zdravog tkiva u okolini samog tumora, a aplikovanje maksimalne doze, na samo tumorsko tkivo, pojasnila je načelnica Odeljenja za radioterapiju, dr Katarina Branković. Dodaje da je prednost ovog aparata takođe, što jednim okretanjem gejntrija- glave aparata, pacijent bez ikakvih daljih okretanja i pomeranja biva smešten u aparat i prima terapiju i samim tim znači, da te doze mogu biti maksimalno povećane u odnosu na neki raniji period, što daje izuzetno veće mogućnosti, ne samo za preživljavanje već i potpuno izlečenje pacijenata.

Prvi čovek UKC Niš, najavio je i da će nova inicijativa, koja je potekla iz Ministarstva zdravlja oko lista čekanja, biti aplikovana i na ono što radi Onkologija.

Tako ćemo i tu naći načina, da ne bude nijednog pacijenta koji će čekati na konzilijarnu odluku duže od par dana, a nakon nje i na početak primene terapije, kaže Perišić i dodaje da je plan da i se dalje unapređuje rad niške onkološke Klinike i to sa nabavkom PET skena. – Prema tome, mi smo tu da odgovorimo svim izazovima današnjice, a za šta je, tvrdim, UKC Niš, apsolutno sposoban i spreman.

Prema rečima nadležnih, vrednost novog nuklearnog akceleratora i radova na adaptaciji prostora, iznosi nešto više od 3 miliona i 300 hiljada evra. Prof. dr Perišić je takođe najavio i potrdio da je nakon više od šest decenija, započeta rekonstrukcija unutrašnjih instalacija na Klinici za infektivne bolesti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde