Naslovna Društvo Svetski dan borbe protiv side: U Srbiji oko 3 hiljade obolelih, u...

Svetski dan borbe protiv side: U Srbiji oko 3 hiljade obolelih, u Nišu oko sto

0
Tribina povodom Svetskog dana borbe protiv side foto: GP018

Pomoćnik direktora Doma zdravlja u Nišu prim. dr Radovan Mihajlović izjavio je da trenutno u Srbiji ima oko tri hiljade osoba sa HIV infekcijom, dok je u Nišu taj broj nešto veći od stotinu zaraženih.

Povodom obeležavanja 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv side, u Skupštini Grada Niša je održana tribina sa ciljem da se ukaže na značaj ove bolesti, i pre svega, na značaj blagovremenog dijagnostikovanja i testiranja potkategorija iz rizičnih grupa, kako bi se blagovremeno otkrila HIV infekcija, a zatim i bolest.

Tom prilikom, dr Radovan Mihajlović je naglasio da je izuzetno važno da se HIV infekcija otkrije na vreme s obzirom na to da danas postoje izuzetno efikasni lekovi.

dr Radovan Mihajlović foto: GP018

„Obično se nekih pet do deset godina nakon infekcije HIV virusa razvijaju simptomi bolesti, i poenta ovakvih skupova je da se iskoristi tih pet do deset godina da se dijagnostikuje HIV infekcija kod naših sugrađana, da se blagovremeno počne lečenje, a lečenje je vrlo efikasno. Danas imamo lekove koji su izuzetno efikasni, to su tzv. antiretrovirusna terapija, koja sprečava replikaciju virusa. To znači da, praktično, neće doći ni do oboljenja kod osobe koja je inficirana, niti će ta osoba biti zarazna za okolinu“, rekao je dr Radovan Mihajlović.

U Srbiji je dijagnostikovano oko tri hiljade osoba koje trenutno imaju HIV infekciju. Smatra se da ima bar 400 osoba koje ne znaju da imaju tu infekciju.

„Epidemijom koronavirusa je došlo do smanjenog testiranja na HIV, pa smo, umesto oko 200 prosečno dijagnoza na godišnjem nivou, 2020. godine imali samo 55 novoobolelih. Ne znači da je broj novoobolelih manji, nego je broj testiranih tad bio izuzetno mali. U 2021. godini taj broj je bio 120, a ove godine, do ovog trenutka, 152 osobe. Niš ima malo preko 100 obolelih od side“, dodao je Radovan Mihajlović.

Predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić je poslao poruke podrške i razumevanja obolelim od HIV-a,

„Nauka je napredovala u ovom području, takođe postoje zakoni koji definišu ovu oblast i štite prava obolelih. Ipak, u našem društvu postoje primeri diskriminacija i nedovoljne obaveštenosti o ovom zdravstvenom problemu. Na ovoj tribini ćemo govoriti o ovom problemu, i želimo da pošaljemo jedinstvenu poruku razumevanja i podršku za ljude koji žive sa HIV infekcijom, i poruku da smo posvećeni borbi protiv side“, izjavio je Džunić.

Treba razlikovati HIV, virus ljudske imunodeficijencije, koji izaziva HIV infekciju i AIDS, odnosno sidu, koja je zapravo sindrom stečene imunodeficijencije, to je skup simptoma, odnosno bolest.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde