Naslovna Društvo Svetski dan turizma Niš obeležava prezentovanjem vinskih potencijala

Svetski dan turizma Niš obeležava prezentovanjem vinskih potencijala

0
Svetski dan turizma Niš obeležava prezentovanjem vinskih potencijala foto: GP018

Turistička organizacija Niša sve veću pažnju usmerava na ruralni turizam. Značajan sektor u razvoju ovog tipa turizma je i vinski turizam, kao idealna ponuda u okviru obeležavanja Svetskog dana turizma u Nišu.

WINE VISION OPEN BALKAN

Na prvom Međunarodnom sajmu vina, koji se održava u okviru regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“ u Beogradu, niške vinarije su odnele prestižne nagrade.

Bora Jovanović foto: GP018

„Tri niške vinarije su zablistale ocenama koje su dobile ispred 25 svetskih ocenjivača. U principu ne verujemo u svoj rad, sve dok nam neko ne kaže koliko naš rad vredi. Sada smo dobili potvrdu od nekih institucija, odnosno od nekih ocenjivača, i ja se nadam da će ova niška vinska priča postati osvetljenija nego što je do sada bila“, rekao je Bora Jović

Vlasnik nagrađenog „Podruma Malča“, ujedno i predsednik Udruženja vinara i vinogradara Niškog regiona.

Pored „Podruma Malča“ nagrađena je i vinarija „100 žena“, a „Izba Jovanović“ je osvojila platinastu nagradu, za visok nivo kvaliteta vina koji ponavlja iz godine u godinu.

Ivan Jovanović foto: GP018

„Ove godine na jednom svetskom sajmu vina, imali smo priliku da pokažemo i Evropi i Svetu da Srbija postaje jedna ozbiljna vinska zemlja. Mnogi su mi govorili da radim uzalud. Vreme je pokazalo da je merlo u Vele Polju našao svoj dom. Vele Polje je bogomdano za merlo. Mi smo puno istraživali i čitali pre toga. To se sada pokazuje i u Vele Polju gde ponovo ima velikih zasada pod merloom“ istakao je Ivan Jovanović, vlasnik vinarije „Izba Jovanović“.

Ana Spasić foto: GP018

Turistička agencija „BLeisure“ iz Niša je prepoznala potencije vinskog turizma u niškog regiona. Tom prilikom su kreirali vinske turističke rute. Direktorka ove agencija, Ana Spasić, navela je da će se jedna ruta zvati Tragovima Rimljana, koja će pratiti stari rimski put. Ova ruta uključuje posete vinogradima u Vele Polju, brojnim vinarijama što u samom Nišu što u Sićevu, koji je poznat po vinogradima.

Druga tura, Niš kroz vekove, je spoj vinskog i gastro turizma, i kulturno-istorijske baštine niškog kraja. Ova tura pored obilaska gradskih znamenitosti obuhvata i degustaciju vina u zidinama Tvrđave.

U ponudi će biti i vinske rute prema Knjaževcu, Leskovcu i Pirotu, uz neizostavan obilazak lokalnih vinograda i vinarija.

Adriana Anastasov foto: GP018

„Broj turističkih dolazaka od početka godine u Republici Srbiji porastao je za 48,1% u odnosu na isti period prošle godine. Devizni priliv u prvih šest meseci porastao je za 57,9% u odnosu na 2021. U izveštaju Svetske turističke organizacije objavljenoj povodom Svetskom dana turizma navodi se da je Republika Srbija od januara do jula ove godine, zabeležila ubedljivo najveći rast turističkog prometa, 73% veći u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna do sada. Grad Niš takođe ima impresivne rezultate u 2022. godini.

Rezultati od januara do jula ove godine pokazuju da je rast preko 50% u odnosu na 2019. godinu koja je bila rekordna“, istakla je Adriana Anastasov, gradska većnica za kulturu i turizam.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija je 1979. ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma. Cilj obeležavanja ovog dana je razvijanje svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma, i njenih kulturnih, društvenih, ekonomskih i političkih vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde