Naslovna Društvo U OKVIRU OBELEŽAVANJA EVROPSKE NEDELJE URBANE MOBILNOSTI U PRIJEZDINOJ ULCI KITAK...

U OKVIRU OBELEŽAVANJA EVROPSKE NEDELJE URBANE MOBILNOSTI U PRIJEZDINOJ ULCI KITAK ZA IGRU NALIŠANA

0
Nedelja mobilnosti foto: GP018

U sklopu obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti na prostoru nekadašnjeg „divljeg“ parkinga u blizini Sabornog hrama napravljen je kutak za najmlađe gde će oni ubuduće moći da uživaju u igri. Prostor su oslikali mališani iz Dečijeg kulturnog centra za svojim vaspitačima, a u pitanju su svojevrsne školice koje su namenjene deci iz celog grada koja se tu nađu. Oslikan je i pešački prelaz ispred Sabornog hrama sa ciljem da upozori vozače da je tu prelaz i da malo uspore. Prostor u Prijezdinoj ulici na kome se sve odigravalo posetila je i gradska urbanistica Tanja Obradović.

„Evropska nedelja urbane mobilnosti obeležava se svake godine na predlog Evropkse komisije. Gradovi  u celoj Evropi obeležavaju ili čitavu nedelju ili samo dan, 22.septembar. Ove godine grad Niš je odlučio da celu nedelju obeleži različitim aktivnostima. Pre nekoliko dana ispred Dečije biblioteke smo postavili držače za bicikle i obezbedili prilaz. Sada smo i u Prijezdinoj ulici jedan prostor gde su se građani divlje parkirali obeležili prostor za igru dece“, kazala je Tanja Obradović.

 Preko puta Sabornog hrama na mestu gde su bili parkirani automobili sada se nalazi kreativan i bezdedan kutak za mališane koji su oslikala deca iz Dečijeg centra.

“Od sada će naši najmlađi umesto mesta ne nepropisno parkiranje imati bezbededan kutak  koji je iscrtan za igranje gde će kvalitetno moći da provode svoje vreme”, kazala je  Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka u Nišu.

 Pored ovog kutka oslikan je i prostor oko pešačkog prelaza.

„Sada je ovaj prostor i lepši i atraktivniji ali ovi crteži su i funkcionalni. Iscrtan je pešački prelaz koji je jako frekventan. Postavljeno je jedno moderno rešenje u kombinaciji sa etnografskim elementima. Cilj je da na ovaj način skrenemo pažnju vozačima da uspore zbog pešačkog prelaza.Za to su se postarale   Nevena Stefanović i Ana Mitrovski iz Udruženja „Artef“ koje su osmislile sliku kulturološke zebre i sprovele je u delo sa svojim kolegama umetnicima koji pripadaju pomenutom udruženju“, kazala je Danijela Vučić.

Evropska nedelja mobilnosti održava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, a njen osnivač i pokrovitelj je Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a ve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde