Naslovna Društvo Marjanović: Počeli smo spajanje nauke i privrede

Marjanović: Počeli smo spajanje nauke i privrede

0
Vladislav Marjanović foto: GP018

U Gradskoj kući u Nišu održana je velika konferencija za novinare, na kojoj su gradski većnici i zaposleni u gradskoj upravi sumirali rezultate postignute u prethodne dve godine, od kako je na čelu Grada Dragana Sotirovski.


Vladislav Marjanović, gradski većnik za održivi razvoj, rezimirao je urađeno u njegovoj oblasti.

“Na početku mandata ušli smo u proces izrade Plana razvoja jer je to suština. Od momenta kada je ovaj plan, koji je jednoglasno usvojen na Skupštini, donet svaki detalj odgovorne politike razvoja zasniva se na strateškim parcelnim ciljevima iz ovog plana”, rekao je Marjanović, pa dodao:

“Počeli smo spajanje nauke i privrede, koriseći novu prednosti ovog grada, a to je Naučno-tehnološki park. To je dugoročni proces i u krajnjoj instanci treba da dovede do povećanja zaposlenosti, ali pošto zaposlenost ne može da čeka, Grad se potrudio da direktnim merama ubrza zapošljavanje i implementira plan preko dva parcijalna, a to je Lokalni akcioni plan zapošljavanja, koji je deo većeg Lokalnog akcionog plana zapošljavanja.”

Poseban osvrt napravio je na zaošljavanje.

“U 2021. godini smo imali nekih šest mera aktivne politike zapošljavanja, koje smo radili sa NSZ, a Grad je zajedno sa NSZ odvojio sredstva od blizu 100 miliona za ove svrhe. U planu je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2023. godinu.”

Otkrio je i dalje planove.

“Grad je u Planu lokalnog ekonomskog razvoja doneo niz mera. U 2021. godini smo pomagali privrednicima da konkurišu i davali bespovratna sredstva za opremu, i za olakšani pristup finansiranju, što će reći da smo plaćali kamate poslovnim bankama na neke kvalitetne biznise koje su privredni subjekti otpočinjali. U 2022. Grad je takođe učestvovao u finansiranju opreme, ali tu je i nova mera, pošto se po prvi put daje podrška razvoju inovtivnih delatnosti, odnosno podrška startap preduzećima, koji su ono što bi trebalo da podigne kapacitet inovacija i fleksibilnost privrede.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde