Naslovna Društvo Danas počinju 57. Filmski susreti: Projekcija paralelno i u Sinepleksu

Danas počinju 57. Filmski susreti: Projekcija paralelno i u Sinepleksu

0
Filmski susreti 57 foto: GP018

Večeras počinje 57. izdanje tadicionalnog frstivala Filmski susreti. I pored najavljenih vremenskih neprilika, ceremonija otvaranja i projekcije će se održati na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Ipak, za one koji ne žele da rizikuju, paralelna projekcija filmova biće i u bioskopu Sinepleks, za koji će važiti karte sa kojima se može ući i na Letnju pozornicu.

Večeras će biti dodeljana i tradicionalna strukovna nagrada „Pavle Vujisić“.

Žiri za selekciju filmova činili su Brankica Vasović, nekadašnja prvakinja Narodnog pozorišta i osvajačica značajnih nagrada; Petar Božović, doajen srpskog glumišta i Premović, koji se bavi sa više umetničkih disciplina, kao što su gluma i pisanje.

Direktor Srđan Savić rekao je da Letnju pozornicu trba maksimalno uvažiti.

Srđan Savić foto: GP018

„Taj jedinstveni ambijent koji je i nastajao sa ciljem da se tu organizuju velike letnje manifestacije. Pošto poštujemo taj prostor i vodimo računa o tome šta je suština, odlučili smo da na Letnjoj pozornici izvedemo kompletan program, bez obzira na vremenske okolnosti. Ceremonije otvaranja će početi tačno u 20.30, zbog direktnog televiziskog prenosa. Kad se završi ceremonija otvaranja, uslediće emitovanje dva filma planirana za večeras; “Leto kada sam naučila da letim” i “Heroji radničke klase”, rekao je Savić, pa se osvrnuo na vremenske prilike:

“Nadamo se da neće biti ozbiljnijih katklizmičkih poremećaja. Napravićemo i projekciju koja će biti u Sinepleksu u isto vreme. Jedina je razlika u tome što tu neće biti ceremonije otvaranja i poklanjanja glumaca. Danas je jedan od najsvečanijih događaja, dodela nagrade “Pavle Vujisić”, i hoćemo da to bude na Letnjoj pozornici. Karte važe na standardan način. Oni koji odu u Sinepleks, prednost imaju ukoliko imaju karte za letnju pozornicu. Mi moramo da razmišljamo o tehnici, ljudima koji rukuju tehnikom i o posetiocima, čiju bezbednost ne smemo da ugrozimo.”

Umetnička direktorka Ljiljana Blagojević istakla je zadovoljstvo zbog televizijskog prenosa i masovne produkcije filmova u Srbiji.

Ljiljana Blagojević foto: GP018

“Imamo divnu vest da ćemo imati taj direktni prenos na nacionalnoj frekvenciji, što takođe govori o prepoznavanju značaja ovog velikog festivala koji traje 57 godina.Vreme diktira energiju onoga što ćemo mi prepoznavati na sceni. Imaćemo prilično veliku posetu publike, i glumaca koji će doći da proprate i pozdrave ovu jedinstvenu publiku. Imaćemo nekoliko svetskih i naših premijera. Izuzetno je velika produkcija filmova bila ove godine. Imali smo lepu opciju da odgledamo te filmove i kao tročlani žiri odaberemo one koje propoznajemo da je nešto što čini vrh naše kinematografije u protekloj godini. Drago mi je što se prepoznaje potreba filmske industrije za koju se u ovom momentu čini da je skupa, ali dugovečno nema cenu. Ona je prosto identitet jednog naroda i jednog vremena u kome je nastala.”

Rastko Janković iz Udruženja filmskih glumaca Srbije uručiće večeras nagradu “Pavle Vujisić” Slavku Štimcu.

Rastko Janković foto: GP018

“Dolazim na susrete od 1996. kada sam dobio svoju prvu nagradu za debitantsko ostvarenje. Imaću tu čast da predam Slavku Štimcu nagradu profesora Milorada Tepavca. To su neke dirljive stvari. Glumac sam pod broj jedan, ali sad sam ovde sa neke druge saradnje, kako bih pomogao. Dobro je da, u vremenu u kome živimo, snimamo filmove, ima i puno serija. Raduejm se što ćemo se večeras svi videti i ispred Udruženja imam čast da dodelim nagradu Pavle Vujisić.”

Polovina programa na Filmskim susretima biće prikazana premijerno reko je Ognjen Rakčević .

Ognjen Rakčević foto: GP018

“Zahvaljujem se producentima koji su odlučili da premijerno priklažu filmove na našem festivalu, to u “Komedija na tri sprata” i “Vučje bobice”. Ne samo da će biti premijerno prikazani, nego će celokupne glumačke ekipe doći da se poklone niškoj publici. Izgledaće spektakularno da imate dvadeset glumaca iz ovih filmova. Biće lepo na sceni videti naše najpoznatije glumce, plus neke mlade. Mogu da kažem i privatno da sam, dok sam gledao film kod kuće, da su i moje ćerke od 10 i 12 godina bile oduševljene filmom i tada sam znao da ćemo imati lep događaj na Letnjoj pozornici”, izjavio je Ognjen Rakčević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde