Naslovna Društvo Održana sednica Skupštine Grada Niša: Najvažnija tačka odluka o završnom računu budžeta...

Održana sednica Skupštine Grada Niša: Najvažnija tačka odluka o završnom računu budžeta Grada za 2021. godinu

0
23. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA NIŠA foto: GP018

Danas je održana sednica Skupštine Grada Niša, na kojoj je razmatrano 20 tačaka dnevnog reda, a jedna od najvažnijih je bila Predlog odluke o završnom računu budžeta Grada Niša za 2021. godinu.

dr Boban Džunić foto: GP018

“To je zakonska obaveza lokalne samouprave, da sačini i dostavi završni račun budžeta za prethodnu godinu, što mi ovom prilikom i činimo. 30. juna je poslednji dan za usvajanje odluke. Predviđeno je da završni račun sadrži izveštaj eksterne revizije, i to je sastavni deo ove odluke, u kom je iznet pozitivan stav, da je sve urađeno po zakonskim propisima”, objasnio je predsednik Skupštine Grada Boban Džunić, pa otkrio:

“Ostvareni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima iznose 11.402.000.000 dinara. Izvršeni rashodi i izdaci iznose 10.906.000.000 dinara. Budžetski suficit je u iznosu od 489.203.000 dinara, i isti će biti raspoređen za sledeće aktivnosti: projekte u oblasti kulture, pripremni predškolski program, robne rezerve u novcu, projekat energetske sanacije zgrada i kuća, projekat zoo higijene, projekat uspostavljanja jedinstvenog upravnog mesta, projekat zapošljavanja Roma itd.”

On je uporedio planirani i ostvareni obim prihoda i rashoda.

„Plan prihoda za prethodnu godinu je iznosio 11.796.000.000 dinara, a korigovan je prethodnim rebalansom na 12.134.000.000 dinara. Planirani obim prihoda je 11.950.000.000 dinara i ostvaren je u iznosu od 11.402.000.000, odnosno 95,4%. Planirani obim rashoda i izdatak u iznosu od 11.950.000.000 dinara je realizovan u iznosu od 10.906.000.000, odnosno 91,2%”, izjavio je Džunić, pa potom objasnio strukturu prihoda:

“Najveće učešće u prihodu budžeta je od poreza na zarade, i to iznosi oko 73%, od poreza na imovinu oko 15%, od transfera oko 14%, što znači da je Grad Niš finansirao potrebe direktinih i indirektnih korisnika za namene koje su utvrđene zakonima, odlukama Skupštine Grada, rešenjima gradonačelnice, i drugim aktovima. U 2021. u potpunosti je obezbeđeno nesmetano funkcionisanje svih insitucija čiji je osnivač Grad i realizovani su svi razvojni projekti.”

Nina Ilić, v.d. zamenica načelnika Uprave za finasije, takođe je govorila o ovoj temi.

Nina Ilić foto: GP018

“Izvršenje budžeta za 2021. godinu što se tiče prihoda je 95, 1%, a što se rashoda tiče 91, 26%. Najviše para je otišlo za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, za organizaciju saobraćaja i infrastrukture, poljoprivredu i razvoj turizima, razvoj omladine i sporta.

Ona objašnjava da je do većeg prihoda na zaradu za milijardu i sto u odnosu na prošlu godinu došli zbog većeg broja i povećanja plate”, rekla je Ilić, pa dodala:

“Kad se radi o porezu na imovinu povećanje prihoda nije po osnovu povećanja poreza već po osnovi većeg poduhtava poreskih obuhvata. Fiskalni prohodi sami po sebi imaju tendenciju rasta što se tiče kredita, Grad ima četiri kredita, dva je refinansirao prošle godine, tri bi trebalo ove negde oko 630 miliona dinara ukupan iznos zaduženja grada .”

Bilo je reči i o kreditima.

“Što se tiče kredita mi u ovom trenutku imamo mogućnosti da prevremeno neke kredite otplatimo, ali smo refinansiranjem dobili vrlo reale i niske cene, manje nego što su bile, to je olakšavajuća okolnosti tako da možemo da rasteretimo trenutno stanje u budžetu tako da bitaj suficit koji je ostvaren a odnosi se na nepotrošena praktična sredtsva za edukacije i bolje zapošaljavne idrugih slabo zapošljivih kategorija. Suficit je razlika planiranih prihoda i onoga što je potrešeno. Budžetski sufciit je je deo para koji je stigao u prethodnoj godini”, rekla je Ilić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde