Naslovna Društvo Na budućoj trasi Bulevara Svetog Pantelejmona pronađen vodovod iz rimskog doba –...

Na budućoj trasi Bulevara Svetog Pantelejmona pronađen vodovod iz rimskog doba – dokaz tadašnje civilizacije i napretka

0
Na budućoj trasi Bulevara Svetog Pantelejmona pronađen vodovod iz rimskog doba – dokaz tadašnje civilizacije i napretka foto: GP018

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski posetila je arheologe koji rade na trasi budućeg Bulevara Svetog Pantelejmona. Na ovom mestu je pronađeno jedno veliko otkriće – vodovod iz rimskog doba.

Ovaj vodovod je, kako je utvrđeno, građen u dve faze, u 3. i 4. veku, a kako navode arheolozi, na osnovu razvoja vodovoda zaključuje se i o velikom napretku tadašnjeg grada, kao i da je to dokaz civilizacije.

Ostaje pitanje mogućnosti da nalazište ostane otvoreno za sugrađane i turiste, odnosno očekuje se da jedan deo ostane otvoren.

Pretpostavlja se da je početak ovog vodovoda bio na Devojačkom ždrelu, i da je njegova ukupna dužina oko 7,5 kilometara.

Dušan Andrejević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, ovaj nalaz je ocenio fantastičnim.

Dušan Andrejević foto: GP018

““Nalazimo se na budućoj trasi Somborskog bulevara i trasi rimskog vodovoda. Ovo je jedan fantastičan nalaz koji smo imali sreću da vidimo i prezentujemo, nadam se uskoro. To je rimski vodovod koji je građen u dve faze. Starija faza iz nekog trećeg i kasnije iz četvrtog veka, kada je došlo do naglog razvoja Niša, pod Konstantinom, gde se lepo vidi kako je grad narastao, razvio se i bilo je potrebe za većim vodovodom”, rekao je Andrejević, pa dodao:

“Taj vodovod kreće iz sela Kamenice, prati ovu trasu i silazi negde do gradskog polja ge se nalazio rezervoar. Odatle su tadašnje Nišlije dobijale vodu. Ovo je 6. vodovod poznat u Srbiji, a tri se nalaze u Nišu.”

Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niša, naglasio je da je ovo nalazište dokaz postojanja nekadašnje civilizacije.

Aleksandar Aleksić foto: GP018

“Ono što smo na ovom mestu pronašli jeste deo glavnog gradskog, rimskog vodovoda, Naisusa. Moguće da su postojale i treće faze,ali zato će nam biti potrebne dodatne analize. Gradski vodovod znači simbol civilizacije. Nije svaki grad imao gradski vodovod. Ovaj koji smo konkretno iskopali, otkriven je još pre dve godine u neposrednoj blizini, kada smo takođe sproveli arheološka iskopavanja.”

Ovaj vodovod je direktno povezan i sa carom Konstantinom.

“Ono što takođe sugrađani treba da znaju je da postoji direktna veza između ovog vodovoda i cara Konstantina, zato što je grad u 4. veku doživeo razvoj, koji je podstaknut direktno od strane cara Konstantina. Javila se potreba za proširenjem infrastrukturnih kapaciteta, tako da je na ovoj trasi od jednog starijeg vodovoda, koji je predstavljen u vidu keramičkog cevovoda, sagrađen pravi rimski gradski vodovodni kanal”, objasnio je Aleksić.

Na ovom potezu je otkopano oko 50 metara vodovoda, otkrio je Andrejević.

“Nadamo se da će jedan deo moći da se prezentuje i prikaže zainteresovanim građanima, kasnije i

turistima, jer moramo da shvatimo da zaštitna iskopavanja služe za detaljno istraživanje. Nismo uvek u mogućnosti da sve sačuvamo za prezentaciju, jer živimo u gradu koji postoji više od 2000 godina i gde god zakopamo naći ćemo nešto.”

 

A o mogućnosti da nalazište ostane dostupno građanima i turistima, više je govorila gradonačelnica Dragana Sotirovski.

„Najvažnije je da su Grad i Zavod za zaštitu spomenika kulture postigli dogovor da samo delom preko ovog nalazišta ide bulevar, a preko trotoara da nalazište ostane otvoreno za naše sugrađane i turiste, kako bismo mogli da pokažemo šta je u vreme 4. veka Niš imao i na koji način se snabdevao pijaćom vodom.

 

Ona je takođe otkrila da se razgovaralo sa kompanijom Olimpijas, nekada Beneton, o izmeštanju svih grobnica koje se nalaze na njihovom posedu.

 

“To će verovatno biti jako dug i skup proces. Razgovaraćemo sa njima da li postoji kompromisno rešenje da ustupe Gradu tu parcelu, i da na delu parcele ona sutradan bude otvorena za posetioce, a da Grad istovremeno njima omogući da na drugom delu parcele oni nastave sa svojom investicijom”, objasnila je gradonačelnica, dodavši da bi za ovakav poduhvat Grad konkurisao prema nekom fondu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde