Naslovna Društvo Kolo srpskih sestara dobilo svoje prostorije posle 31 godine

Kolo srpskih sestara dobilo svoje prostorije posle 31 godine

0
Prostorije kolo Srpski sestara foto: GP018

Danas su, uz prisustvo gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, otvorene prostorije Kola srpskih sestara u mesnoj kancelariji Mija Stanimirović, u Rentgenovoj ulici.

Gradonačelnica je istakla da je ovo bio prirodni sled, pošto je pred Novu godinu sređen deo prostorija, koji je namenjen najstarijima sa Opštine Medijana, koji su upravo na ovom mestu proslavili i Novu godinu.

„Onda se nekako rodila ideja šta da uradimo sa ostalim prostorom, koji čine tri prostorije. Čekali smo trenutak da vidimo šta ćemo sa tim da radimo, a onda je Kolo zatražilo bolji odnos prema Sestrama i negde se tu rodila ideja da preostale prostorije rekonstruišemo i damo Kolu srpskih sestara. Vidim da su presrećne. Izmamili smo danas i po koju suzu radosnicu, jer su, kako kažu, posle trideset godina našle svoj dom.”

Prostor je sada potpuno drugačiji i funkcionalan.

“Ovaj prostor je sada, od ruiniranog i punog papira i dokumentacije koja je godinama bila po podu, i obijenih prozora i vrata, jedan prostor koji zaslužuje Kolo i Grad Niš. Za Mlade naraštaje, za sestre koje obnavljaju kolo i za one koje imaju 65+. Nadam se da je ovo dobar primer saradnje udruženja i Grada, koji može itekako da bude plodonosna”, rekla je gradonačelnica.

Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara, nije mogla da pronađe prave reči da bi opisala svoju sreću zbog otvaranja prostorija.

“Sada možemo u svom prostoru, ne samo da se družimo, nego i da pripremamo nova iznenađenja našim korisnicima, a naši su korisnici stari ljudi, deca ometena u razvoju, oni koji nemaju nikoga, mi smo tu da ih obradujemo. Sada imamo gde da pripremamo i pakujemo sve te stvari i to je za nas velika stvar.”

Posle snalaženja i česte promene neustaljenih prostorija, Kolo srpskih sestara konačno dobija svoj dom. “Sestre su naša porodica i radimo ovo što radimo uz blagoslov. Mnoge žene dođu, ali nisu ni upoznate šta Kolo radi i pitaju koliko se to plaća. Nama je plata osmeh onima koje darujemo, jedno ogromno hvala i stisak ruku. Mi tako radimo 119 godina, od 1903. godine. Imamo i Devojačko kolo, koje čine maturantkinje koje će nastaviti ovaj rad. Kolo srpskih sestara je čast. Najvažnije nam je da očuvamo ovo kolo sa njegovom patriotskom svrhom”, rekla je Stojanović, pa poručila:

Članice kolo Srpsih sestara i gradonačelnica foto: GP018

“Dođite drage sestre, da vidite šta je aktivno starenje i zašto smo mi mlade. U srcu sam mlada i imam dovoljno energije da još ovoliko radim za one kojima je najpotrebnije.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde