Naslovna Društvo U Nišu otvoren počasni Konzulat Poljske

U Nišu otvoren počasni Konzulat Poljske

0
U Nišu otvoren počasni Konzulat Poljske foto: GP018

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se danas u Gradskoj kući sa ambasadorom Poljske u Srbiji Rafaelom Perlom, povodom otvaranja počasnog Konzulata te zemlje u Nišu, u ulici Vojvode Tankosića broj 9.

Gradonačelnica je istakla da poseta ambasadora ima veoma važan povod, pošto Poljska dobija počasnog konzula u Srbiji.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Biće to Olivera Sinđelić, koja će biti šesti počasni konzul Grada Niša, i na taj način ćemo dobiti mogućnost da bliže i bolje sarađujemo sa tom državom sa kojom imamo dobru i plodonosnu saradnju, i mislim da ćemo mi kao lokalna samouprava doprineti još boljoj saradnji Srbije i Poljske. Mnogo je oblasti koje smo danas dogovorili i o kojima ćemo govoriti. Raduje me što će mala ali vredna grupa Poljaka koji žive u Nišu dobiti svog počasnog konzula i mesto gde mogu da se obrate za sva pitanja.”

Ona je govorila i o mogućnostima koje proizilaze iz ovakvog koraka.

“Kao Grad smo spremni da ugostimo ne samo turiste iz Poljske i privrednike, već i jednu grupu novinara koja bi na adekvatan način pokazala šta Niš danas jeste, kako izgleda i na koji način možemo da uspostavimo saradnju.To je još jedna prilika da sednemo zajedno sa svim počasnim konzulima, dogovorimo još bolju saradnju sa državama koje oni predstavljaju i na taj način širimo misiju Grada koji ima šta da pokaže. Spremni smo, kao lokalna samouprava, da povežemo ambasadu Poljske sa svim relevantnim subjektima, od privrede, preko turizma, do značajnih projekata koje i poljska strana očekuje od našeg Grada.”

Poljski ambasador je naglasio da je ovo nova etapa u saradnji između dve zemlje, koja je već godinama uspešna na svim nivoima.

Rafaelo Perlo foto: GP018

“Poljska je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije. Takođe podržavamo Srbiju na evropskom putu, a imamo i kulturne odnose. Imamo ambicija da imamo još bolju saradnju. Grad Niš je privredni, turistički i kulturni centar južne Srbije, to je srce juga Srbije i zbog toga danas otvaramo počasni Konzulat. Ponosan sam što je poljski Konzulat baš u Nišu, gradu konstantina Velikog, gradu istorije, tradicije, festivala i meraka”, izjavio je Perl, pa poručio:

“Verujem da će gospođa Sinđelić blisko sarađivati sa Poljacima koji žive u Srbiji i takođe, da će Poljska imati dodatnu podršku u promovisanju privrednih odnosa naših zemalja.”

Olivera Sinđelić,koja će biti počasni konzul Poljske u Srbiji, uputila je zahvalnost ovoj zemlji njihovoj ambasadi jer su baš Niš odabrali za sedište prvog Konzulata.

Olivera Sinđelić foto: GP018

“ Postati počasni konzul jeste izazov, a s druge strane i ogromna odgovornost. Moja misija će biti uspostavljanje još bolje saradnje naših naroda, promocijom kulture, obrazovanja, nauke, tehnike. Veliki broj privrednika Poljaka je prisutan na srpskom tržištu. Moja ideja biće da ta saradnja bude u dva smera. Poručila bih Poljacima da sada imaju još jedan komad kuće u Srbiji.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde