Naslovna Niš Održan sastanak gradonačelnice Niša i francuskog ambasadora

Održan sastanak gradonačelnice Niša i francuskog ambasadora

0

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se danas u Gradskoj kući sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Francusko-srpske privredne komore, kao i Regionalne privredne komore Niš.

Na sastanku je bilo reči o kulturnoj i potencijalima privredne saradnje između Niša i Francuske, ali i o mogućnosti otvaranja niškog aerodroma ka Francuskoj.

Gradonačelnica je istakla da joj je drago zbog susreta i da je ambasador ovaj sastanak shvatio jako ozbiljno, kao i da je otvoreno mnogo tema.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Između ostalog i saradnju koja traje već 20 godina na polju kulture. Iduće godine smo dogovorili da zajedno beležimo dvadesetogodišnjicu Kulturnog centra Republike Francuske u Nišu, što će nama kao Gradu biti izuzetna čast”, rekla je gradonačelnica, pa se osvrnula na privredna pitanja.

“Otvorili smo i mnogo tema koje se tiču privrede. Kao Grad smo raspoloženi da otvorimo vrata i francuskim privrednicima. Nisam danas želela da ne spomenem jako važnu temu za nas, a to je da otvorimo naš aerodrom i ka Francuskoj, a za to ima više razloga, ne samo zbog privrednika koji posluju u našem regionu, već i zbog naše velike dijaspore, koja živi u Francuskoj. Velika je zainteresovanost francuske strane i zaprečišćavanje otpadnih voda, a na nama je da privredicima otvorimo taj put.”

Ona je istakla i zadatak da se učenici u školama opredeljuju za francuski jezik.

“Motivacija roditelja i učenika da se odluče za francuski kao drugi jezik je zajednički zadatak i francuske ambasade u Srbiji i Grada Niša. Na tome ćemo raditi, a posebno smo ponosni što smo na Filozofskom fakultetu u Nišu uspeli da otvorimo katedru za francuski jezik.”

Ambasador Francuske Pjer Košar istakao je da samo prisustvo delegacije Francusko-srpske privredne komore koja spaja desetak preduzeća potvrđuje privrednu zainteresovanost za Grad Niš.

Pjer Košar foto: GP018 Đ

“Važna francuska preduzeća su ovde prisutna. Bilateralne razmene između Srbije i Francuske u ekonomskom smislu napreduju. Prošle godine su zabeležile rast od 14% u odnosu na 2020. godinu. Uglavnom francuska preduzeća su veoma zainteresovana da ojačaju svoje prisustvo ovde. Danas imamo 120 francuskih preduzeća koja zapošljavaju više od 12.000 ljudi. Danas smo šesti investitor u Srbiji. Takođe postoje projekti koji su simbolično važni za naše ekonomsko prisustvo u Srbiji.”

On je otkrio da su francuska preduzeća, kada je u pitanju Niš, zainteresovana za velike infrastrukturne projekte.

“Sa gradonačelnicom smo razgovarali o projektima vezanim za preradu otpada i otpadnih voda, ali i vezanih za urbanu mobilnost. Francuska agencija za razvoj se takođe interesuje za učešće u projektima u Nišu i generalno pojačava prisutnost u Srbiji. Njen prioritet su projekti na liniji zelene agende i ono što Srbija čini u tom smeru kako bi se priključila evropskim standardima”, poručio je Košar, pa dodao:

“Ove godine smo organizovali seriju seminara “Eko opštine” koje imaju za cilj da okupe francuske i srpske opštine i preduzeća koja su zainteresovana za teme vezane za životnu sredinu. Bili bismo veoma srećni ukoliko bismo jedan seminar mogli da organizujemo u Gradu Nišu.”

Aleksandar Milićević, predsednik Regionalne privredne komore Niš, naglasio je da je Niš grad sa izuzetnom tehnološkom baštinom i da se sada vraća na te staze.

Aleksandar Milićević foto: GP018

“Ovaj događaj je planiran pre dve godine, ali nas je sprečila epidemija Korone da ga realizujemo. Drago mi je da među članovima Francusko-srpske privredne komore vidim i članove Privredne komore Niš. Danas ćemo imati priliku u NTP- u Niš da ostvarimo susret između domaćih predstavnika i predstavnika Francusko-srpske privredne komore, kao i da demonstriramo ono što se desilo u međuvremenu u ovom gradu, jer je Niš grad sa izuzetno velikom tehnološkom baštinom, koja je zbog svega što se dešavalo u jednom periodu zaustavljena, a sada se vraćamo na stare staze.”

Dragan Stokić, predsednik Francusko-srpske privredne komore, otkrio je da je Niš treći grad u Srbiji koji se obilazi u okviru inicijative “Bonžur Srbijo”.

Dragan Stokić foto: GP018

“Inicijativa je osmišljena da, sa jedne strane, rukovodstvu Komore omogući da bolje upozna ekonomske potencijale i mogućnosti različitih gradova i regiona širom Srbije, a sa druge da našim kompanijama članicam omogući da stupe u kontakt sa lokalnom privrednom zajednicom, kako bi počeli ekonomsku saradnju i razmenu.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde