Naslovna Hronika Nasilje nad ženama u Srbiji jedan od najčešćih zločina

Nasilje nad ženama u Srbiji jedan od najčešćih zločina

0

U Srbiji je ove godine zbog posledica zlostavljanja umrlo više od 20 žena, što je manje u odnosu na prošlu godinu, ali je ovaj podatak i dalje alarmantan, kažu iz Komisije za rodnu ravnopravnost. U narednih 16 dana će pripadnice mnogih nevladinih organizacija pokušati da podignu svest o tome koliko je bitno prijaviti svaki vid nasilja.

Svaka 4. žena u Srbiji preživela je seksualno nasilje, svaka treća fizičko, a polovina žena u Srbiji psihički je zlostavljana. Nasilje nad ženama je jedan od najčešćih zločina, a iz svih organizacija koje se bore za prava žena ističu da ovo ne sme da bude porodičan problem, već mora da bude nešto o čemu se govori. Pridruživanjem globalnoj akciji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, mnoge nevladine organizaciije pokušaće da podignu svest sugrađana o tome koliko je bitno razgovarati i prijaviti problem.
Obeležavanja šesnaest dana aktivizma simbolično počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama završava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. Prvu akciju sprovelo je udruženje Romkinja “Osvit”, koje je podsetilo Nišlije na to kome se mogu obratiti u slučaju nasilja, a kako kažu iz Kancelarije za ljudska i manjiska prava, to je samo početak.
Podsećamo, jedan od telefona gde žrtve mogu prijaviti nasilje je 203-033.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde