Naslovna Društvo Izvedena visokogorska planinaska akcija u Bugarskoj

Izvedena visokogorska planinaska akcija u Bugarskoj

0

Planinarsko društvo „Preslap“ izvelo je 4 i 5.septembra 2021.godine visokogorsku akciju u susednoj Bugarskoj, na planini Vitoši i na planini Rili. Na planini Vitoši, koja se nalazi u neposrednoj blizini Sofije, južno od grada, odredišta za planinare bili su vrhovi Malk Rezen (2181 m), Goljam Rezen (2277 m), Černi vrh (2290 m), koji je i najviši na Vitoši, i Kamen del (1862 m), poznat i kao najlepši vidikovac prema Sofiji. U laganom ritmu, i po prijatnom, toplom vremenu, pređeno je 15 kilometara na stazama koje nisu zahtevne, a izvanredno su uređene i obeležene.

Uspon na vrhove Vitoše bio je idealna uvertira za nedeljni uspon na vrh Musala, koji je sa svojih 2925 metara najviši vrh planine Rile, najviši vrh Bugarske i najviša tačka Balkanskog poluostrva i ovog dela Evrope. Čak, u prečniku od 1000 kilometara oko vrha Musala, ne postoji viša tačka. Zato vrh Musala ima i izraženu simboliku, i veoma je popularno planinarsko odredište u Bugarskoj, koje pohode planinari iz celog sveta, a najviše uspona odvija se od kraja juna, do kraja septembra meseca, kada u okviru letnnjih sadržaja, radi i čuvena gondola (žičara) od skijaškog centra Borovec, do vrha Jastrebec (2369 m). Upravo ova gondola umnogome olakšava uspon na Musalu, te je vrh Musala, relativno lako dostižan.

U to se uverila i družina iz Planinarskog društva „Preslap“, čiji su vodiči bili Miroslav Dokman i Slobodan Vasković. U družini je bilo 28-oro planinarki i planinara iz Niša, Novog Sada, Pirota, Belegiša i Kanade, a njih 24-oro se i popelo na Musalu. Uspon je trajao oko tri i po sata, malo duže od standardnih vremena koja su za ovaj poduhvat potrebna, ali je vodički tim odredio spor ritam, kako bi se učesnici što manje umarali. Do Musale, od izlaska iz gondole, uspon je bio podeljen u tri etape. Prva etapa, ravna deonica, u dužini od 3 kilometra, planinare je dovela do planinarskog doma hiža Musala, na 2389 metara. U drugoj etapi, uspon je bio znatno izraženiji, a ovde su učesnici prošli i pored čuvenog Alekovog jezera, u čijoj bistroj vodi se ogleda i vrh Musala. Posle ovog „gorskog oka“ usledio je još jedan jači uspon do skloništa Ledeno jezero, na 2721 metar nadmorske visine. Treća etapa je vodila od skloništa, do samog vrha Musala, a naši planinari kretali su se vijugavom, letnjom stazom, sasvim prohodnom i bezbednom. U ovoj družini, bilo je učesnika koji su se prvi put popeli na vrh Musala, i njihova radost, razumljivo, bila je najveća. Spuštanje sa najvišeg vrha Balkanskog poluostrva, izvedeno je sigurno i bezbedno, istom trasom. Tako je družina prevalila, u oba pravca 14 kilometara, a za ovaj poduhvat utrošila oko sedam i po sati. I, kao što to biva na planinarskim akcijama u Bugarskoj, tako je i sada, i na Vitoši i na Rili, bilo mnogo planinara i rekreativaca, što je predivnom prirodnom ambijentu dodalo još jednu novu, motivacionu notu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde