Naslovna Niš Notari: Ponuda Države korektna za sve

Notari: Ponuda Države korektna za sve

0

Ponuda Države i predložene izmene zakona o notarstvu, o kojima se raspravljalo na poslednjoj sednici republičkog parlamenta, sasvim su korektne i zadovoljavajuće za sve, kaže jedan od niških notara Dragan Nikolić. Ističe da će predloženi postotak, koji bi notari trebalo da uplaćuju u državni budžet biti dovoljan za unapređenje rada sudstva, i jedni i drugi će imati posao, a građani će, po gotovo istoj ceni, moći ekspeditivnije da rešavaju administrativne poslove.
Na pravnom nebu Srbije pojavili su se 2011. godine, sa radom su počeli pre nešto više od dva meseca, a ipak su za to kratko vreme, uspeli da celu advokaturu u Srbiji podignu na noge. Notari, koji svoje usluge građanima pružaju od početka septembra, kažu da su predložene izmene zakona fer i korektne, i da bi svakako bilo dobro da advokati postignu dogovor sa resornim ministarstvom, kako bi država normalno funkcionisala.

Kada je reč o ekspeditivnosti rešavanja podnesaka, Nikolić kaže da apsolutno nije tačno da će se probijati rokovi i da će procedure duže trajati. Četiri zapisničara, koliko trenutno u Nišu radi, prema njegovim rečima za sada je dovoljno da sve funkcioniše normalno, i tvrdi da su uspeli da se izbore sa takozvanim prvim naletom klijenata. Kada je reč o ceni, kažu da je ona u većini slučajeva potpuno ista kao I ranije, kada su drugi obavljali taj posao.

Ministarstvo pravde je još u junu raspisalo prvi konkurs za imenovanje 100 javnih beležnika u Srbiji. Prema ocenama nadležnih, javni beležnici, trebalo bi da donesu veću pravnu sigurnost, pre svega, kada je reč o trgovini nekretninama i hipotekama, kao i skraćivanje rokova za rešavanje pitanja koja su bila isključivo u nadležnosti sudova, poput ostavinskih postupaka. Javni beležnici birani su za područja osnovnih sudova u Srbiji, a nakon konkursa upošljeno je 40 notara za Beograd, i još 60 za 34 gradova i opština u Srbiji. U Nišu ih ima 4.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde