Naslovna Društvo Prve redovne avionske linije već marta?

Prve redovne avionske linije već marta?

0

Sudeći prema aktima koje ovih dana usvajaju gradske institucije i pozitivnim porukama sa republičkog nivoa, višegodišnja zalaganja da se niška vazdušna luka podigne iz mrtvih – ne bi trebalo da ostane prazna priča. Prve redovne avionske linije na niškom aerodromu očekuju se u martu naredne godine, a čarter letovi do Moskve uvode se za Novu godinu.

,,Oživljavanje aerodroma je težak i izuzetno obiman posao koji prevazilazi mogućnosti lokalnog menadžmenta, ali država prvi put konkretno pokazuje nameru da se uključi u problem’’, poručuje Gradsko veće, na čiji je predlog Skupština ove nedelje usvojila rebalans budžeta, sa dodatnih 20 miliona dinara za aerodrom ,,Konstantin Veliki’’.

Kako bi se osiguralo poslovanje i otvorenost aerodroma ,,Konstantin Veliki’’, iz gradskog budžeta rebalansom je opredeljen novac u iznosu od 20 miliona dinara. Bez obzira što nemamo letove, moramo da održimo aerodrom otvorenim i sposobnim u svakom trenutku, jer je to uslov da uopšte pregovaramo sa aviokompanijama, poručio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Grad radi na tehničkom osposobljavanju niškog aerodroma, ali i na takozvanom poboljšanju poslovnog ambijenta za dolazak “low cost” kompanija. Prvi avioni bi mogli da polete u proleće 2015. Godine, a učinili smo sve da privučemo potencijalne partnere sa kojima već dugo vodimo pregovore. Snizili smo cene aerodromskih taksi, što direktono utiče na troškove kompanija koje koriste našu luku. Destinacije bi mogle da budu poznate do kraja godine, nakon potpisivanja ugovora.

Da letove do nekoliko destinacija treba očekivati već u martu, potvrdio je i Perišićev zamenik Ljubivoje Slavković. On je rekao da će nove cene biti niže od dosadašnjih, ali je ponovio da se iz gradske kase nikako neće izdvajati subvencije za upražnjena mesta u letelicama, koje su do sada bile praksa.

Avioprevoznici će, kako je ranije najavljeno, u Nišu imati uslove koje daje bilo koji drugi aerodrom u okruženju. Poslednje informacije iz uprave grada govore da obećana pomoć države pristiže prema planu, a gostujući na Niškoj televiziji, većnik zadužen za saobraćaj Mihajlo Zdravković potvrdio je da će od 28. februara biti I čarter letova za Moskvu. Podsetimo i da je Skupština grada u utorak odlučila da novi vršilac dužnosti direktora JP Aerodrom Niš u narednih 6 meseci bude Vladica Đurđanović, od koga se očekuje da sprovede opsežne mere štednje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde