Naslovna Društvo Koncert „Jazz – Multikulturalni izraz“ u Bujanovcu – Mladi muzičari iz...

Koncert „Jazz – Multikulturalni izraz“ u Bujanovcu – Mladi muzičari iz šest gradova u zajedničkoj misiji

0

Sinoć (četvrtak, 16. oktobar) je u Sali Doma Kulture “Vuk Karadžić” u Bujanovcu održan koncert Omladinskog jazz orchestra juga Srbije, u sklopu završnih aktivnosti projekta “Jazz – Multikulturalni izraz”, koji realizuju Nišville fondacija Muzička škola Niš i Muzička škola “Stanislav Binički” iz Leskovca, a pod pokrovitelstvom Delegacije EU u Srbiji, i uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i PGF-a.

Posle koncerta koji je prošlog četvrtka održan u Bosilegradu, pedesetak mladih muzičara srpske, romske, albanske i bugarske nacionalnosti, ponovo se veoma uspešno predstavilo i u multinacionalnom Bujanovcu, a poseta i aplauzi Omladinskom jazz orkestru – potvrdili su opravdanost projekta, ali i da za ovakve koncerte itekako postoji interesovanje, pogotovo u sredinama u kojima su ovakvi kulturni sadržaji veoma retki.

Realizacija projekta se nastavlja već večeras (četvrtak, 17. oktobar, 19:00) koncertom u Sali Ekonomske škole u Vranju, a posle narednog zajedničkon nastupa sledećeg četvrtka (23. oktobar) u Centru za kulturu u Vladičinom Hanu – velilko finale projekta “Jazz – Multikulturalni izraz” zakazano je za subotu 25. oktobar u Sali Narodnog pozorišta u Leskovcu, takođe sa početkom u 19 sati.

Program u trajanju od oko dva sata obuhvata mini koncerte pojedinačnih sastava iz gradova uključenih u projekat: Niša, Leskovca, Vladičinog Hana, Bosilegrada, Vranja i Bujanovca, koji “rečnikom džeza” predstavljaju kako poznate džez standard, tako i bogatu muzičku tradiciju ovog podneblja. Zajednički nastup svih učesnika projekta čine tri kompozicije (“Watermelon man”, “When the Saints Go Marchinin’ in” i “Nišville Jubilation”) uvežbavane na probama u Vranju, Leskovcu i Nišu.

Premijerni koncert Omladinskog jazz orchestra juga Srbije održan je u sklopu programa Nišvila 2014 na, specijalno za tu priliku ustanovljenom, Youth stage-u 15. avgusta. Učesnici projekta su boravili u Nišu tokom celog festivala i pratili ceo tok Nišvila, a osim nastupa na Youth stage-u, orkestri iz svih gradova predstavili i koncertima na Matine i Welcome stage-vima, a prisustvovali su tradicionalnom Nišville workshopu za mlade muzičare, koji je i poslužio kao ideja za rad na projektu “Jazz – Multikulturalni izraz”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde