Naslovna Društvo Obeležen Dan oslobođenja Niša

Obeležen Dan oslobođenja Niša

0

Odavanjem počasti nastradalim tokom Drugog svetskog rata i polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša na trgu kralja Milana, obeležen je 14. oktobar Dan oslobođenja.

Vence su položili predstavnici Grada, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnih poslova, Nišavskog upravnog okruga, boračkih organizacija kao i potomci stradalih.

Završnim operacijama jedinica Narodno oslobodilačke vojske, 14.oktobra 1944. godine oslobođen je grad Niš. Sedam decenija slobode prilika je da se poklonimo senima palih boraca i još jednom sagledamo veličinu i značaj njihovog dela.

Odbornici Skupštine grada podržali su inicijativu da se naredne godine izgradi Spomenik oslobodiocima Niša u Drugom svetskom ratu.

A na platou ispred memorijalnog kompleksa „12. februar“ postavljen je kamen temeljac za spomenik posvećen borbi protiv fašizma, koji će otvoren 9. maja naredne godine. Na ovom istorijskom mestu sahranjeni su ruski piloti, koji su poginuli 7. novembra 1944. braneći grad Niš.

U okviru programa obeležavanja 14. oktobra – Dana oslobođenja grada Niša, predstavnici Grada, državnih institucija i boračkih organizacija, položili su vence na spomen-obeležje žrtvama fašističkog terora na Bubnju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde