Naslovna Društvo ZAVRŠENI Susreti prijateljstva 2014 u Nišu

ZAVRŠENI Susreti prijateljstva 2014 u Nišu

0

Tradicionalna manifestacija „Susreti prijateljstva-Radost Evrope 2014“, koju već sedam godina uspešno organizuje Crkveno-igrački ansambl „Branko“, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Gospodina dr Jovana i pokroviteljstvo Gradske opštine Palilula, obradovala je mališane i njihove roditelje u Nišu.

Mali izvođači iz Francuske, Makedonije i Srbije, na sceni Svetosaskog doma, svojim nastupom obeležili su prijateljstvo. Spojili su ih pesma, igra i ples. „Ako nebudete deca, nećete ući u carsko nebesko“, ovim rečima je izaslanik, niškog vladike dr Jovana Purića, Branko Cincarević, poželeo dobrodošlicu učesnicima „Susreta prijateljstva“. A Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula, koja je već sedam godina pokrovitelj susreta dece, pozdravio je male izvođače i organizatore programa i otvorio ovogodišnju manifestaciju. „Večeras se radujemo deci, dajemo podršku njihovom razvoju i stvaralaštvu. Zahvaljujući ansamblu „Branko“, delić najstarije i najveće međunarodne dečje manifestacije u Srbiji – „Radost Evrope“ i ove godine smo podarili deci našeg grada – istakao je predsednik Džunić. Među ovogodišnjim gostima Susreta dece u Nišu, bila je i gospođa Donka Spiček, jedan od osnivača festivala „Radost Evrope“ u Beogradu, dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, Atanas Krstin, generalni konzul Bugarske u Nišu.

Posle spektakularnog koncerta u beogradskom Sava centru, mališane iz Francuske i Makedonije, Grada Beograda ugostile su porodice dece iz Crkveno igračkog ansambla Branko, koji već deseti put učestvuje na manifestaciji „Radost Evrope“. Priređen je i prijem u Gradskoj opštini Palilula. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, koja je pre sedam godina iz Beograda došla u Niš, učesnici programa se međusobno upoznaju stiču nova prijateljstva. Proteklih sedam godina, na sceni u Nišu nastupilo je više od 800 mališana iz svih Evropskih zemalja i Republike Kine, izjavio je Miljko Petrović, umetnički rukovodilac ansambla „Branko“. Gošće iz Makedonije, Tatjana Gogoska, iz Dečijeg kretaivnog centra „Zvezda“ i Violeta Bajram organizator Festivala dečje pesme „Zlatno Slavejče“ iz Skoplja, zadovoljne su što je njihov ansambl nakon Beograda došao u Niš i što su kroz ovu manifestaciju deca stekla puno novih prijatelja. Stefani Vujo, rukovodilac hora Centra „Perpetummobile“ iz grada: Le Puy en Velay sa mališanima iz Francuske prvi put je na susretima prijateljstva. Ovim povodom u program nastupa grupe uvrstili su i obradu pesme „Niška banja“, što je publika u Svetosavskom domu pozdravila burnim aplauzom. Kreativnost i stvaralaštvo dece Niša predstavili su mališani hora osnovne škole „Ratko Vukičević“, recitator Teodora Janković iz osnovne škole „Car Konstantin“, finalisti „Majske pesme“ Dečijeg kulturnog centra u Nišu i ansambl „Branko“. Voditelj programa bio je dečiji pesnik Vlasta Cenić

Manifestacija „Radost Evrope“ održava se 45. godina u Beogradu i predstavlja jednu od najstarijih dečijih manifestacija u Evropi. Tema ovogodišnjih susreta dece bili su stihovi književnika Ljubivoja Ršumovića: „Biće pravde na svetu, i znanja i lepote, deca će spasiti planetu, od mržnje i prostote“. Na ovaj način u Srbiji, se u Dečijoj nedelji, do 12.oktobra, obeležava i 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde