Dani bureka otvoreni su 12. put u našem gradu u Parku Svetog Save u organizaciji unije pekara. Burek će u parku praviti majstori devet pekara među kojima su i gosti iz Makedonije i Grčke.
Niš se, inače, smatra prvim mestom gde je burek napravljen još davne 1498. godine, a Organizatori kažu da ovaj specijalitet zaslužuje da postane i zvanično brend grada. U prvom zapisu o bureku napravljenom u Nišu pominje se Mehmet Oglu, majstor koji ga je i doneo u grad.
Godine 2007. napravljen je burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra i smatra se najvećim, ikada, pripremljenim burekom, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške Buregdžijade upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Najbolju razliku između bureka i pite objasnio je književnik Momo Kapor napisavši: „Pita je pita, a burek je pitac“. Ova manifestacija se zatvara sutra.