Naslovna Društvo Predstavama „Slavlje života“ norvežanskog teatra i premijerom „Kako vam je drago“ ...

Predstavama „Slavlje života“ norvežanskog teatra i premijerom „Kako vam je drago“ započeo Nišvil džez teatar

0

Uličnim performansom „Slavlje života“ norveške pozorišne grupe „Stela polaris“sinoć je započeo Nišvil džez teatar koji ove godine nosi naziv „Tvrđave pobune i provokacije“.

Pre nego što se sručilo nevreme nad Nišom glumci iz Norveške su oduševili Nišlije najpre  pesmom „Tamo daleko“ koju su izveli na srpskom jeziku a potom i šetnjom gradom kojoj su se pridružili i žitelji Niša,  od Dušanove ulice, preko Pobedine do Tvrđave. Raznobojni živopisni kostimi, hod na štulama,  atmosfera srednjevekovnih uličnih predstava, razdraganost, igra i gluma “uličnih zabavljača”, zaustavila je Nišlije koji su velikim aplauzom pozdravile goste iz Norveške.

Umetnički direkto festivala Maja Mitić obraćajući se glumcima i prisutnim građanima ispred Kazandžijskog sokačeta rekla je da je veoma srećna što se otvara 27. godina Nišvil Džez festivala.

“ Ovo je norveška trupa u kojoj ima Poljaka, Italijana, Jermena, Španaca i nekih naših umetnika iz Niša, objasnila je.

 Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević rekao je da će ovo biti zanimljiv performans.

“ Od nastanka do danas pozorište je zavisilo od vremenskih uslova Vrlo često su se snalazili glumci od davnina, kada nismo imali vatrometa da prizivaju munje. Mi smo večeras iskombinovali i jedno i drugo”

Glumica Milena Pavlović koja je prošle godine radila predstavu “Raslo mi je badem drvo” po tekstu Žike Pavlovića  otvorila je  Nišvil džez teatar. Ona je  rekla da je trupa Stele Polaris podseća na početke svih glumaca koji su voleli da rade na ulici i podsetila je na svoje početke.

“Mi molimo da ne padne kiša danas da festival može da počne, slobodno i otvoreno, igrom na ulici. Živeli”, rekla je Pavlović.

Kiša je ipak pala. Nevreme je rasteralo učični performans a dešavanje se onda preselilo u Narodno pozorište gde je u koprodukciji Nišvil džez festivala i Narodnih pozorišta iz Niša i Kruševca odigrano Šekspirovo delo „Kako vam je drago“ u režji Nikite Milivojevića.

 Tokom međunarodnog pozorišnog festivala do 11.avgusta biće prikazano  17 predstava od čega su tri premijere.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde