Naslovna Društvo Na fakultetima počeli prijemni ispiti

Na fakultetima počeli prijemni ispiti

0

Na državnim fakultetima i visokim školama danas budući studenti polažu prijemne ispite. Za razliku od ranijih generacija, ovogodišnjoj je nešto olakšan posao, jer mesta ima više nego dovoljno – prema procenama, čak i kada bi se upisali svi đaci koji su sada završili srednju školu, još bi ostalo nekoliko hiljada slobodnih mesta na fakultetima. Kada je reč o niškom univerzitetu najveće interesovanje vlada za Filozofski fakultet.

To nažalost, ne znači da će svako uspeti da dođe do željenog indeksa, jer mesto na rang-listi zavisi od ocena donetih iz srednje škole i znanja pokazanog na prijemnom ispitu. Broj bodova i mesto na rang-listi određivaće i da li će se brucoš školovati o trošku države ili će roditelji morati da dreše kesu.

Na prijemnom ispitu moguće je osvojiti maksimalnih 60 poena, a sve petice iz srednje škole donose 40 bodova. To znači da će najbolji na rang-listi imati 100 poena i mogućnost da se školuju o trošku države.

Sudeći po istraživanjima želja maturanata, i ove godine se očekuje navala na društvene, umetničke i medicinske fakultete. Kada je reč o našem gradu odlukom resornog ministarstva ekonomoskom fakultetu za upis je odobreno 765 mesta, a prijavilo se 536, za pravni 665, a prijavilo se 487. Prirodno-matematičkom fakultetu odobreno je 290, a prijavilo se 339, medicinskom 502, a prijavio se 821 kandidat. Elektronskom fakultetu odobreno je 480 mesta, a prijavilo se 563, Filozofskom 570, a prijavilo se 936, za Fakultet umetnosti za koga su odobrena 64 mesta, prijavilo se 110 kandidata, a na Mašinskom je odobreno 340, dok je prijavljen 231 kandididat.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde