Naslovna Društvo Italijansko-srpska saradnja u oblasti mentalnog zdravlja

Italijansko-srpska saradnja u oblasti mentalnog zdravlja

0

Psihijatrijska bolnica u Gornjoj Toponici i Centar za mentalno zdravlje Medijana dobili su potvrdu o finansiranju aktivnosti u trećoj godini, zahvaljujući italijanskom projektu „Mental health“, uz posredovanje Karitasa Srbije, rekla je u Nišu predstavnica Sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku grada Trenta u Italiji, Marija Raveli.

Prema rečima gradskog većnika Branislava Ranđelovića, razmena iskustava srpskih i italijanskih službi za mentalno zdravlje bi u narednom periodu mogla da se prošire otvaranjem novih psihijatrijskih centara i u drugim opštinama u Nišu.

U cilju sprovođenja reformi u oblasti mentalnog zdravlja i planirane deinstitucionalizacije, italijanska delegacija za zdravstvo i socijalnu solidarnost već godinama radi na stručnoj razmeni sa zdravstvenim ustanovama u Nišu. Da bi se omogućio visok nivo poštovanja prava pacijenata, nastavljaju se projekti kojima se u Nišu razvijaju službe mentalnog zdravlja u okviru zajednice.

Centri za mentalno zdravlje izvan psihijatrijskih bolnica u Italiji postoje već 30 godina, i na primeru dobre prakse već je otvoren jedan takav u opštini Medijana.

Projekat „Mental health“ sprovodi humanitarna organizacija „Karitas“ i udruženje „Trentino sa Balkanom“ uz podršku pokrajinskog fonda za zdravstvene službe u italijanskom gradu Trento.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde