Naslovna Društvo Književna nagrada “Branko Miljković” uručena pesniku Draganu Boškoviću

Književna nagrada “Branko Miljković” uručena pesniku Draganu Boškoviću

0

Gradski Portal 018 – 08.06.2019

U Gradskoj kući sinoć je na prigodnoj svečanosti uručena četrdeset osma po redu književna nagrada „Branko Miljković“ piscu Draganu Boškoviću za knjigu „Ave Maria“.

Žiri u sastavu prof. dr Goran Maksimović, književni kritičar i teoretičar iz Niša, Marjan Čekarević, pesnik i književni kritičar iz Beograda i Nikola Živanović, pesnik, prevodilac i književni kritičar iz Novog Sada između 120 pristiglih radova odabrali su knjigu „Ave Maria“, za najbolju poetsku knjigu u prethodnoj godini.

„ Čini mi se da je zbog ove nagrade više bila euforija oko mene, nego u meni samom. Ta neka zatečenost činjenicom da sam dobio nagradu „Branko Miljković i susret sa Brankom Miljkovićem kroz tu nagradu čini me mnogo skromijim nego što jesam i ponosnijim nego što ću ikada biti. Knjiga je izašla u jednom vrlo kratkom roku, jednostavno je „izašla“ iz mene u jednom trenutku u poetskom naletu. To je poema od 900, 1000 stihova, formirana kao neko jevanđelje, objava jevanđelja Bogorodice. Cela srpska poezija ima svoga Boga a ja imam Bogorodicu. „Ave Maria“ je jedna hardkor poema dolaska Bogorodica i dolaska onostranog i celokupna ova stvarnost sa svim svojim kulturnim modelima seli se u onostrano gde je potpuno premrežena rokenrol zvukovima, motivima, različitim ritmovima. Delovi su bluz, hardkor i to je neka vrsta osveženja knjige, koja je kao i prethodna „Kleš, pevljiva knjiga. Sa ovom knjigom sam ponovo našao poeziju na onom njenom izvornom mestu, da se ona peva i izvodi a ne da se ona, kao takva čita“ rekao je laureat Dragan Bošković.

Dragan Bošković je pesnik i redovni profesor savremene srpske književnosti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Objavio sedam naučnih monografija (Islednik, svedok, priča: Istražni postupci u Peščaniku i Grobnici za Borisa Davidoviča Danila Kiša, 2004; Tekstualno (ne)svesno, 2008; Zablude modernizma, 2010; Đorđe Marković Koder, 2014; Zablude čitanja, 2015; Slobodan Štetić: Poster, 2015; Nulti stepen realizma, 2017) i uredio preko dvadeset naučnih tematskih zbornika.

Poeziju objavljuje od 1995. godine u časopisima, zbornicima, učesnik mnogih festivala poezije, pesničkih manifestacija. Objavljene pesničke knjige: Odisej – kataloška priča (koautor Saša Ilić), 1998; Vrtoglavica, laž i Vavilon od kartona, 1998; U jednom telu, 2003; Isaija, 2006; Otac, 2013; The Clash, 2016; Ave Maria!, 2018, Bogurodzica, The Clash i to Miasto (izabrane pesme na poljskom), 2019. Poezija mu je, po časopisima, prevođena na ukrajinski, poljski, češki, slovenački, španski i japanski jezik. Dobitnik je pesničkih nagrada: Matićev šal (1999), Brankova nagrada (1999), Branko Ćopić (2005). Sa Aleksandrom Stojanović, Danicom Savić i Slavicom Nikolić ima poetski vokalni sastav The Vocal Clash. Nastupali su po Srbiji i Crnoj Gori, i studijski snimili 26 pesama.

Živi u Beogradu. Obrazovan u duhu teologije i rokenrola, poststrukturlističkih teorija i Gospodara prstenova. Specijalnost su mu pank rok i hardkor.

Nagrada Branko Miljković dodeljuje se od 1971. godine autoru prvog izdanja najbolje knjige poezije objavljene na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, kao Miljkovićev zavičaj i ona spada u krug najvažnijih priznanja za poeziju u zemlji.

U godini kada se obeležava 85-a godišnjica od rođenja Branka Miljkovića Niški kulturni centar završava kapitalni projekat niške kulture, objavljivanje Sabranih dela Branka Miljkovića u šest tomova, u okviru kojih će se objaviti prvi put posle 1972. godine, celokupno književno delo velikog pisca.

Nagradu „Branko Miljković finansijski podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar. Sastoji se od povelje, unikatnog rada umetnika Dragana Momčilovića,statuete – replike jednog od simbola Grada Niša i poezije „Jupiter na prestolu“ , rad akademskog vajara Miroljuba Kostića i novčanog iznosa.

Nagradu je pesniku uručila Jelena Mitrovski gradska većnica za kulturu.

U prigodnom programu učestvovali su pesnici Dalibor Popović Pop i muzičar Željko Ljubić Piti.

Svečanosti su prisustvovali Goran Miljković, bratanac pesnika Branka Miljkovića i raniji dobitnici nagrade Marjan Čekarević i Goran Stanković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde