Naslovna Društvo Gradska opština Pantelej i Nacionalna služba zapošljavanja obezbedili sredstva za samozapošljavanje...

Gradska opština Pantelej i Nacionalna služba zapošljavanja obezbedili sredstva za samozapošljavanje deset nezaposlenih lica

0

Gradski Portal 018 – 23.04.2019

U okviru realizacije mera aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu, Gradska opština Pantelej u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje-Filijala u Nišu, uručila je sertifikate polaznicima nedavno sprovedene obuke „Put do uspešnog preduzetnika“.

Naposredno pre potpisivanja ovog ugovora u prostorijama Gradske opštine Pantelej, Nacionalna služba zapošljavanja u saradnji sa ovom opštinom organizovala je obuku za devetnaestoro nezaposlenih  sugrađana.  Oni će imati mogućnost da konkurišu po javnom pozivu koji će se vrlo brzo objaviti. U pitanju je javni poziv za samozapošljavanje . Sredstva su zajednički obezbedili opština Pantelej i Nacionalna služba zapošljavanja.

Ovim sredstvima (samo)zaposliće se  desetoro nezaposlenih lica sa teritorije ove opštine.

„Gradska opština Pantelej svake godine odvaja određena sredstva da pomognemo koliko god možemo da se ljudi zaposle i nemamo prečeg i važnijeg zadatka od toga. I ove godine smo opredelili oko milion i 100 hiljada dinara za samozapošljavanje. Normalno Nacionalna služba nas prati redovno svake godine na tom putu. Obezbedili smo sa Nacionalnom službom sredsva , danas uručujemo setrifikate polaznicima koji su uspešno prošli obuku što je uslov za njihovo apliciranje“

Danas je zvanično potpisivan Sporazuma između Gradske opštine Pantelej i niške Filijale NSZZ o sufinansiranju Programa samozapošljavanja, za koji je izdvojeno 1.000.000 dinara iz opštinskog budžeta i milion dinara sa nacionalnog nivoa, kao podrška budućim preduzetnicima iz redova onih koji su uspešno savladali obuku. Ova sredstva će bito dovoljna za zapošljavanje desetak nezaposlenih lica da krenu u sopstveni biznis.

„Očekujem da u maju mesecu donesemo odluku a vrlo brzo nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma između Gradske opštine Pantelej i niške Filijale NSZZ o sufinansiranju Programa  samozapošljavanja, uputimo  javni poziv  nezaposlenim licima “, rekao je direktor Nacionalne službezapošljavanja Boban Matić.

Nezaposleno lice koje ispuni uslove i sa kojim se potpiše ugovor o samozapošljavanju dobija 200.000 dinara.

„Ukoliko su lica evidentirana kao tehnološki višak onda ta lica dobijaju 220.000 hiljada. Ukoliko je lice osoba sa invaliditetom, dobija 240.000 dinara“, dodaje Matić.

Da bi llice moglo da dobije ova sredstva potrebno je je uspešno završilo obuku „ Put do uspešnog preduzetnika“ , da podnese zahtev sa biznis planom i da je evidentirano kao nezaposleno lice na evidenciji NSZ.

Juče je završen Republički  javni poziv za nezaposlena lica pa će uskoro biti raspisan i javni poziv za nezaposlena lica na nivou Grada Niša.

Igor Stević je jedan od kandidata kom je uručen sertifikat o uspešnom pohađanju obuke . Diplomirani je stomatolog, pet godina čeka na posao, radio je u nekim privatnim stomatološkim ordinacijama a sada je rešio da sam otvori ordinaciju . Kaže da će konkurisati za samozapošljavanje kada bude raspisan konkurs.

„Živim u opštini Medijana ali sam završio obuku u opštini Pantelej. Planiram da otvorim privatnu stomatološku ordinaciju. Prijavio sam se za ove subvencije za samozapošljavanje. Ako budem dobio ta sredstva to će biti 200.000 dinara što je 15 procenata od onoga što ću ja uložiti u ordinaciju.

U opštini Pantelej trenutno je 4814 nezaposlenih lica na evidenciji nezaposlenih, što je za devet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i čak za trećinu manje nego pre pet godina

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde