Naslovna Društvo Sve spremno za žetvu

Sve spremno za žetvu

0

Sve je spremno da za desetak dana padnu prvi otkosi žita u niškom kraju. Na teritoriji grada Niša pod žitaricama je 10.000 hektara od kojih je polovina na području gradske opštine Crveni krst.

Predstavnici Uprave za poljoprviredu i razvoj sela, kombajneri i ratari dogovorili su se na sastanku u opštini Crveni krst da cena kombajniranja bude 13.300 dinara po hektaru. Ove godine očekuju se prinosi od tri i po tone po hektaru, što je na nivou višegodišnjeg proseka što znači da vremenske neprilike ipak nisu značajno uticale na rod.

Žetva na teritoriji Grada Niša počeće 23. juna, najpre na usevima ječma, a potom i na povšinama pod pšenicom. Gradska opština Crveni krst ima najveći broj sela na svojoj teritoriji. Svake godine početkom juna održava se sastanak sa svim učesnicima žetve kako bi se ovaj najveći i najvažniji posao naših ratara obavio brzo i kvalitetno.

U Upravi za poljoprivredu kažu da vremenske neprilike ovog proleća nisu bitno uticale na prinose žitarica.

Srbija nema Zakon o žetvi koji je pre deset godina oborio Ustavni sud. Ne donose se ni Vladine uredbe o kombajniranju, pa se ova vrlo važna materija nalazi u pravnom vakuumu. Opštinarima, ratarima i kombajnerima ostaje da se sami što bolje organizuju za najvažniji poljoprivredni posao, žetvu. Najvažnije je da se utvrdi ekonomska cena kombajniranja, i da kombajneri u niškom kraju formiraju svoje udruženje, kaže Ivan Petković iz Uprave za poljoprivredu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde