Naslovna Društvo „(NE)SPUTANO“ – IZLOŽBA SLIKA ALEKSANDRE MIRIĆ VEČERAS U PAVILJONU NIŠKE TVRĐAVE

„(NE)SPUTANO“ – IZLOŽBA SLIKA ALEKSANDRE MIRIĆ VEČERAS U PAVILJONU NIŠKE TVRĐAVE

0

Gradski Portal 018 – 04.03.2019

Večeras u okviru Frankofonih dana arhitekta – konzervatorka dr Aleksandra Mirić otvara samostalnu izložbu slika  pod nazivom „(NE)Sputano“. Izložba će biti  otvorena u ponedeljak, 4. marta 2019. godine, u 19h u Paviljonu u Niškoj tvrđavi.

Ovo je izložba sadrži  50 radova iz ciklusa Radosnice, nastalih tokom prethodnih godina, i prvi put se izlažu u Nišu. Opus je započet slikom „Sveci što marširaju“, koja je nagrađena prvom nagradom na likovnom konkursu „Matiću u čast“ 2017. godine.

“ Poslednjih godina sam se bvila istraživanjem pozitivnog i negativnog prostora ali ne na materijalnom nivou nego na nivou svojih emocija, ponašanja. Ove slike su dvoslojne , Pozadina slike je sama za sebe i ona je ekspresivna, eksplozivna i u njoj se reflektuju svi oni vatrometi koji se dešavaju u nama samima . Lice slike nastajalo je estrahovanjem, oduzimanjem delova pozadine na način na koji mi oduzimamo delove svojih impulsa i želja da manifestujemo svoja ponašanja u silju društvene prihvatljivosti. Mi redukujemo neku svoju ekspresiju kako bi to ušlo u kadar nekog društva . To je jedan spoj promišljenosti i nepromišljenostti, svesnog i nesvesnog. Izložba je o spitanosti i nesputanosti. To je predstava intimnog života, misli, osećanja, koja ne poznaje stegu tuđih očekivanja ”, objašnjava dr Aleksandra Mirić

Kustoskinja izložbe je Emilija Ćoćić Bilić, istoričarka umetnosti .

 Aleksandra Mirić je nesputano zakoračila u svet slikarstva, želeći da intimu, snove, voljeni grad i ljude oboji svojim bojama i da im svoj izmaštani, zamišljeni oblik.

Mnoštvo tema koje istražuje u okviru ciklusa Radosnice, na granici stvarnosti i nadrealnog, ukazuju na bogat unutrašnji život autorke i brojna interesovanja kojima je zaokupljena. Odatle verovatno i ta potreba da svoju estetiku, pored osnovnog zanimanja, iskaže i četkicom.

Na njenim slikama dominira ljubav koja neraskidivim vezama povezuje ljubavni par, prijatelje, dobru i onu drugu stranu svake ličnosti ogledanu u oblicima povezanim sa prirodom, bićima iz mašte, podvodnog sveta…

Nasuprot tematskoj raznolikosti, u jednoj stvari je dosledna – njen kolorit je intenzivan, boje jarke, te u skladu sa samim nazivom ciklusa isijavaju radost, onu istu radost koju Aleksandra nosi u sebi i želi da prenese na posmatrača.

Ta potreba ogleda se i u mnoštvu detalja i elemenata, koje često sa arhitektonskom preciznošću, a opet poigravajući se i slažući kao slagalicu, povezuje u celine slojevito gradeći svoje likove i svoj izmaštani svet. Taj imaginarijum sklonište je za njenu veselu detinju prirodu sklonu sanjarenju i u njemu ima mesta za svakoga spremnog da se prepusti, oslobodi društvenih normi, pravila, očekivanja…

I na kraju, Aleksandra Mirić kao da svojim slikama želi da pošalje univerzalnu poruku – ljudi, volite se i radujte se životu, maštajte, sanjajte i na javi, prihvatite sebe takvi kakvi jeste sa svim vrlinama i manama, i istovremeno se trudite da svako jutro dočekate kao bolja i pozitivnija verzija sebe.” kaže kustoskinja Emilija Ćoćić Bilić, istoričarka umetnosti .

Izložba  je deo programa Frankofonih dana i organizuje se u partnerstvu Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Francuskog institute u Srbiji – Niš, i trajaće do 18. marta 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde