Naslovna Društvo Sistematski pregledi za buduće prvake počinju sutra

Sistematski pregledi za buduće prvake počinju sutra

0

Gradski Portal 018 – 03.03.2019

Za buduće prvake od sutra počinju sistematski pregledi za upis u školu.

“Kao i svake godine mart mesec  nam obeležava obavljanja sistematskih pregleda dece za upis u prvi razred. To su dece uzrasta šest ipo, odnosno sedam godina, odnosno deca rođena 2012. godine. Kao i uvek napravljen je plan obavljanja sistematskih pregleda. Svaka škola je u obavezi da obavesti roditelje o planu  sistematskih pregleda tako da roditelji znaju kada je  škola u koju upisuju dete na rasporedu za obavljanje sistematskih pregleda. Po tom rasporedu roditelji se javljaju u Dom zdravlja“ objašnjava dr Snežana Zdravković načelnik Službe pedijatrije Doma zdravlja u Nišu.

Svaka škola će imati svoj dan i satnicu za specijalističke preglede, a potrebnu dokumentaciju poput obrasca za upis u prvi razred roditelji mogu preuzeti i preko sajta Doma zdravlja Niš.

„Kreće se od laboratorije , analiza laboratorijskih analiza, poom pregled otfromologa , psihijatra, pregled specijaliste otorinilaringologa . Nakon obavljanja specijalističkih analiza zakazuje se pregled kod svog izabranog pedijatra preko kol centra gde pedijatar radi definitivni sistematski sa EKG-om i sumira sve rezultate . Ako treba dogovara se sa roditeljima o daljoj sanaciji nekih uočenih problema . Zadnja lestvica u lancu sistematskih pregleda jeste vakcinacija. To je redovna revakcinacija za vakcinu  DTP/DTaP polio,  protiv difterije,  tetanusa i dećje paralize i protiv malih boginja, zauški, rubele koju su deca već ranije primila  i kojom se obnavlja  dečiji imunosistem.. Na kraju dobijaju overen obrazac koji nosi u školu i upisuje se u prvi razred. Gledamo da ne pravimo ni veliki zastoj ni velike gužve“ dodaje  dr  Zdravković.

Prošle godine upisano je u 34 škole oko 2500 prvaka i okvirno taj broj se očekuje i ove godine.

Kako obaveštavaju iz Doma zdravlja svaka grupa može da ima 8 budućih prvaka, a na uputu za laboratoriju i uputu za sistematski pregled prilikom upisa, potrebno je označiti grupu u kojoj je dete i datum pregleda, kako bi se izbegle nepotrebne gužve.

U dane vikenda i državnih praznika sistematski pregledi se ne obavljaju.

Uz zdravstvenu knjižicu potrebno je poneti uput za laboratoriju, dobija se od sekretara škole, listu na kojoj su uputi za specijalističke preglede, dobija se od sekretara škole,-

Raspored specijalističkih pregleda i laboratorijskih analiza u Domu zdravlja – po grupama vrši se od 9.30 do 10.15 sati kada je predviđena prva grupa, Laboratorija, ORL, fizijatrija, oftalmologija, stomatologija.

Druga grupa od 10.15 do 11, treća od 11 do 11.45 sati, četvrta od 11.45 do 12.30, peta od 12.30 do 13.15 sati.

U laboratoriju se dolazi sa ulaza br. 4, a po završetku specijalističkih pregleda i laboratorijskih analiza, roditelji treba da se jave izabranom lekaru svoga deteta, sa overenom propratnom listom specijalistički pregleda, radi primanja vakcine i dobijanja potvrde za upis deteta u prvi razred.

Roditelji dece čiji je izabrani pedijatar u centralnom objektu preko Kol centra treba da zakažu pregled kod izabranog pedijatra. Roditelji dece koja se leče u ambulantama, treba da se jave izabranom pedijatru u svojoj ambulanti, da zakažu pregled svog deteta.

Stomatološki pregled može da se obaviti i u školskoj ambulanti, deca koja su bolesna ili ne mogu da ispoštuju zakazani termin po grupama, mogu u popodnevnim satima da obave sve preglede osim laboratorije.

Raspored sistematskih pregleda gradskih škola i raspored sistematskih pregleda seoskih škola roditelji mogu videti na sajtu Doma zdravlja Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde