Naslovna Niš ŠTO da ne KAŽEM – IMA BOGA

ŠTO da ne KAŽEM – IMA BOGA

0

Gradski Portal 018 – 07.02.2019

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio da podela Kosova i nove granice za SPC i većinu stanovništva nisu prihvatljive, jer „Srbija bez Kosova i Metohije“ nije Srbija.

„Kao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek“, rekao je patrijarh tokom posete Moskvi.

Nije čovek ko što je nekad bio, ali može da živi, ako mu ugrade veštačko srce. Menjaju se vremena, i ljudi, i život.

Ništa pametnije od patrijarha ja ne bih mogla da kažem, a i ne bih se usudila da kazujem. Prosto je neprimereno suprostaviti se, mkar i rečima, poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

Ali bih se usudila, kao ovozemaljski čovek, da razmišljam na glas. Lepo je to, i istina je – što srpski patrijarh kazuje. To bi kazao i svaki normalan građanin, koji voli Srbiju. A da li je zemlja i nebo isto, postoji li znak jednakosti između razuma i srca,to je druga priča. Ako čovek mora da bira, izabraće da živi. Sa pravim, ili veštačkim srcem, svejedno je. Život je važan.

Izbor u tom smislu, za čoveka, nije težak. Težak je za onoga ko treba da odluči – hoće li ovako, ili onako.

Lako je duhovniku da tako nešto zbori. Mnogo je teže ovozemaljskom biću da presudi. Jer, duhovnik samo kazuje, a na ovom svetu se i odluke donose. Da bi se na njemu ostalo, i opstalo.

Zapravo u ovom delu priče leži čitava filozofija pitanja Kosova. Građani će sa oduševljenjem prihvatiti ono što patrijarh Irinej kaže. I, vodeći se njegovom mišlju, sa indignacijom odbijati svako drugo rešenje.

A razliku između mogućeg i nemogućeg treba napraviti. Kako bi nam bilo jasno šta nas čeka, kako ne bismo bili iznenađeni, kada nam se očekivano i dogodi.

U svakoj situaciji, za koju ne umemo da pronađemo rešenje, mi kažemo : Ima Boga! Bog nam, po pitanju Kosova, ne može pomoći, čak i ako sledimo njegovu misao. Zato što na zemlji ima više bezbožnika, i zato što su oni trenutno glasniji i jači.

Možda ste me razumeli, a možda i niste. A mislim da jeste. Svi se mi razumemo odlično, samo se neki od nas prave Englezi.

07.Februar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde