Naslovna Društvo Obraćanje Gradonačelnika Niša povodom novogodišnjeg prijema

Obraćanje Gradonačelnika Niša povodom novogodišnjeg prijema

0

Gradski Portal 018 – 28.12.2018

U Gradskoj kući održan je tradicionalni novogodišnji prijem na kome je Gradonačelnik Darko Bulatović sumirao ostvareno u godini na izmaku i najavio planove za narednu godinu:

Nalazimo se na samom kraju zalazeće i na pragu nastupajuće godine. Ovo je trenutak kada se moramo osvrnuti na minulu 2018. godinu, da sagledamo šta smo uradili i kakve smo temelje za 2019. postavili. Ove svečane večeri s punim pravom možemo reći jedno: iza nas je teška godina, godina puna izazova, poteškoća i neizvesnosti, ali i godina uspeha, rada, mira i napretka.
Nema sumnje da je 2018. godina bila presudna godina u razvoju modernog i razvijenog Niša. U Nišu su tokom 2018. otvorene tri nove velike fabrike, kod kojih je vrednost investicija preko 80 miliona evra i koje će zapošljavati najmanje 4.500 radnika. Na dobro postavljenim temeljima u 2018., energično i moćno nastavljamo da gradimo i u 2019. Naredne godine očekuje se izgradnja nove fabrike Džonson Elektrik, proširenje fabrike LEONI, kao i početak rada kooperanata Cumtobela koji će zapošljavati preko 500 radnika. Pregovaramo sa preko 10 novih potencijalnih investitora i sigurni smo da će tokom 2019. uz podršku Vlade Republike Srbije Niš biti idealna destinacija za nove investitore.


U strategijski i planski vođenoj politici Niša, posebno mesto zauzimaju srednja, mala i mikro preduzeća. Grad Niš je uz podršku Vlade Srbije za podršku domaćim mikro, malim i srednjim preduzećima izdvojio oko 110 miliona dinara i kroz brojne mere stimulisanja podržao preko 300 domaćih firmi.


Svi se moramo složiti u jednome – nauka, privreda i napredne tehnologije – predstavljaju tri najmoćnija stuba na kojima podižemo savremeni Niš. Kao kruna svih napora, položen je kamen temeljac za višedecenijski san Grada Niša – Naučno tehnološki park, najveća i najmoćnija investiciija u mlade, u nauku i obrazovanje uložena ikada do sada u Nišu.


Na koncu ove 2018. sa ponosom možemo reći da smo izgradili najmoderniji i najveći Klinički centar na čitavom Balkanu, izgradili smo i gradimo ključne putne pravce, a putevi su važni, jer svaki novi izgrađeni put je novi put u budućnost! U Nišu se danas uspešno realizuju i najveći nacionalni projekti, kakav je prjekat izgradnje Postrojenja za preradu otpadnih voda sa mrežom kolektora vrednosti 55 miliona evra.


Niš je da danas idealno mesto za realizaciju velikih investicionih projekata. Sprovedene su sve pripreme za realizaciju velike investicije kompanije Delta u izgradnju tržno poslovnog centra, i ova investicija vredna oko 70 miliona evra nas očekuje tokom naredne godine. Posle nekoliko godina kašnjenja počela je i realizacija investicije Novi Niš.

Realizacija komercijalnih investicija poput Tržnog centra Delta Planet i Novi Niš dokaz je da se ekonomska situacija u Nišu popravlja. Ovi podaci, kao egzaktni i statistički indikatori pokazuju da je Grad Niš – zaista grad budućnosti.

Najmoćniji dokaz je rešavanje najvećeg problema današnjice, a to je smanjenje broja nezaposlenih i otvaranje novih radnih mesta. U ovom trenutku statistika beleži rekordno nisku stopu nezaposlenosti poslednjih godina. Broj nezaposlenih pre samo dve godine bio je oko 33.000, da bi za svega dve godine bio smanjen za skoro 10.000.

Naši rezultati prepoznati su na nacionalnom i međunarodnom nivou: na nacionalnom nivou Grad Niš je proglašen šampionom lokalnog ekonomskog razvoja u kategoriji privlačenja investicija za 2018/2019. Grad Niš je od specijalizovanog časopisa Financial times proglašen za 7. po rangu Grad budućnosti za 2018/2019. u kategoriji strategije privlačenja investcija, dok je region zauzeo 3. mesto u kategoriji malih evropskih gradova do 500.000 stanovnika.

Dragi saradnici i prijatelji grada Niša,
Nova godina je simbol novog početka života, novih nada u budućnost. Duboko sam uveren da zajedničkim snagama, jedinstvenom voljom, snažno i energično, i pre svega marljivo, velikim radom, trudom i požrtvovanjem, možemo da ostvarimo zajednički san i izgradimo moderan, moćan, evropski Niš, uređen i „pametan“, mesto koje privlači turiste iz celog sveta i ima veliki ugled u međunarodnoj javnosti. Dragi saradnici, kao što smo zajedno u ovim pretprazničnim i prazničnim danima, zajedno smo i u našim svakodnevnim poslovima. I upravo, zajedništvo, prijateljstvo i iskrena ljubav prema našem gradu i našoj jedinoj, voljenoj Srbiji, umnožavaju naše snage za borbe dostojne pažnje i za velika dostignuća.
Neka novogodišnji praznici probude najbolje u nama, neka nas podstaknu na solidarnost s bližnjima, na radost davanja kojim obogaćujemo i usrećujemo sopstveni život; ovih dana, ali i tokom čitave godine, jedni drugima treba da kažemo najlepše reči, da sve oprostimo i zaboravimo, da izjavimo i umnožimo ljubav, da jedni drugima utoplimo dušu pažnjom, poštovanjem i brigom.

Najiskrenije želim da se u 2019. godini život svakog čoveka promeni na bolje, da svi budu zdravi, da nam se rađaju deca i da unose radost i lepotu u naše živote. Svim građanima najiskrenije želim lični i porodični mir, spokojstvo, blagostanje, sreću i svaki uspeh u radu i životu. Neka 2019. donese mir i procvat naše jedine Srbije i našeg voljenog Niša.
Srećna, zdrava i napredna 2019. godina svim Nišlijama i građanima naše Srbije! Živi bili!“
Gradonačelnik Niša
Darko Bulatović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde