Naslovna Društvo Obnovljeno planinarstvo u Ražnju

Obnovljeno planinarstvo u Ražnju

0

Gradski Portal 018 – 03.12.2018

Planinarsko društvo „Varnica 2012“ iz Ražnja organizovalo je u nedelju, 2.decembra 2018.godine, drugu akciju prelaska Poslonskih planina, od manastira Sveti Roman do Ražnja. Učestvovalo je oko 170 planinarki i planinara iz cele Srbije, što predstavlja veliki uspeh za Planinarsko društvo „Varnica 2012“ i meštane Ražnja. Iz Niša, zahvaljujući angažovanju Planinarskog društva „Preslap“, na Poslonske planine krenulo je 50 planinarki i planinara.

Ovom akcijom, obnovljeno je planinarstvo u Ražnju, a Planinarsko društvo „Varnica 2012“ svrstalo se u red uspešnih kolektiva na jugu Srbije, koji uz podršku svojih lokalnih samouprava organizuju masovne planinarsko-kulturne manifestacije.
Pre godinu dana, po prvi put je u ovakvom formatu organizovan prelazak Poslosnkih planina, i tada je sve to izgledalo kao veliki entuzijazam. Druga akcija na Poslonskim planinama pokazala je da uspeh Planinarskog društva „Varnica 2012“ nije slučajan, već je plod pravilnog rada i saradnje ražanjskih planinara sa planinarima juga Srbije i sa opštinom Ražanj.

Vremenski uslovi bili su veoma povoljni, a staza besprekorno uređena i obeležena. Planinari i planinarke okupili su se u manastiru Svetog Romana, koji je jedan od najstarijih manastira u Srbiji, podignut u 9.veku. U dvorištu manastira pokopano je srce pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, ruskog junaka koji je svoj život dao za slobodu Srbije u prvom srpsko-turskom ratu 1876.godine. Pukovnik Rajevski poslužio je kao inspiracija velikanu književnosti, Lavu Nikolajeviču Tolstoju, za lik grofa Alekseja Kiriloviča Vronskog u romanu „Ana Karenjina“. Planinarska akcija upravo je i otvorena na grobnici ispod koje počiva srce Rajevskog. Ovakav gest domaćina inspirisao je plannarke i planinare da bez ikakvih problema, u lepom raspoloženju, prepešače stazu dužine 15,4 kilometara. Ova staza nije uopšte teška, a prelazi preko pitomih Poslonskih planina, sa pogledom na blagorodno Pomoravlje i moćne planine Jastrebac, Kopaonik i Rtanj. Najviša tačka do koje se došlo bio je vrh Cerovačka Vetrenja (491 metar). Odlično uigrani domaćini su kod lovačkog doma na mestu Varnica organizovali i posluženje čaja. Sve vreme vodeći grupu u laganom ritmu, domaćini su koristili svaku priliku da svoje planinarske goste upoznaju sa istorijom Ražnja i okoline.

Meštani Ražnja izlazili su u nedeljno popodne iz svojih kuća, da pozdravljaju planinare koji su ulazili u ovu varošicu. Na kraju akcije, priređen je i kulturno umetnički program u centru Ražnja, a svi učesnici bili su posluženi ručkom.
Ova akcija postaće tradicioanalna, i uvek će se održavati početkom decembra. Planinarsko društvo „Varnica 2012“, svoje predstavnike upućivaće na sve akcije na jugu Srbije, a u planu je i njihovo učešće na visokogorskim akcijama u susednim zemljama.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde