Naslovna Društvo Statut grada Niša – Građani imaju reč

Statut grada Niša – Građani imaju reč

0

Gradski Portal 018 – 30.11.2018                                                                           Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

“Novi statut grada Niše treba bude razvojni, a ne ograničavajući”, reci su profesora Pravnog fakulteta i savetnika gradonačelnika Nebojše Ranđelovića na sednici Gradskog veća na kojoj je Veće dalo zeleno svetlo Nacrtu izmena i dopuna Statuta . Statutarna komisija grada Niša usvojila je Nacrt Statuta grada Niša, i o njemu će se u narednim danima izjašnjavati građani .

U starutarnoj komisiji, kako je rekao profesor Ranđelović, bili su”  ljudi iz nauke i struke” , kompetentne ličnosti .

“ Predlozi izmena i dopuna Statuta doneti su jednoglasno “, objasnio je prof. Ranđelović.  On je najavio da će već 4. decembra u velikoj sali Skupštine grada biti održana javna rasprava i tribina o Nacrtu izmena i dopuna Statuta, a  6. decembra  održaće se sastanak sa šefovima odborničkih grupa i obornicima.

Kada ovaj postupak bude okončan izmene i dopune Statuta biće upućene Skupštini Grada na usvajanje.

„Ima više značajnih izmena. Jedna od njih je omogućavanje većeg učešća javnosti u radu gradskih struktura i veća ovlašćenja u oblasti kontrole i nadzora, usklađivanje sa zakonskim odredbama o mesnim zajednicama“, izjavio je profesor Ranđelović.

“Gradske opštine nisu jedinice lokalne samouprave pa je Komisija napravila kompromisno rešenje da mesne zajednice kao način organizovanja mogu da postoje”, dodao je Ranđelović.

Izmenama Statuta predviđa se i postojanje više gradskih uprava .

Poslednji put je grad Niš menjao svoj Statut krajem decembra 2016. godine, a tada je oformljena jedinstvena Uprava sa sekretarijatima i opštine su dobile veća ovlašćenja.

Izmene i dopune Statuta donose se da bi se Statut usaglaso sa Zakonom o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde