Naslovna Društvo Uspon na vrh Mosor i predavanje o lekovitom bilju 19.avgusta

Uspon na vrh Mosor i predavanje o lekovitom bilju 19.avgusta

0

Gradski Portal 018 – 14.08.2018

Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša organizuje u nedelju, 19.avgusta 2018.godine, lokanu akciju na Suvoj planini. Akcija će imati sportski deo i edukativni deo. Predviđen je uspon na stenoviti vrh Mosor (985 m), a tokom akcije će Novica Vidojković, član Planinarskog društva „Preslap“ i biljober sa višedecenijskim iskustvom, održati praktično predavanje o lekovitim bilju Suve planine i njegovoj primeni.

Uspon na Mosor obaviće se iz sela Gornja Studena. Uspon ne spada u naročito zahtevne, staza najvećim delom vodi kroz šumu, a samo se završetak uspona odvija po mosorskoj steni. Prostora i oslonaca ima dovoljno da se svi, pa i planinari sa manje iskustva, popnu na vrh Mosor.

Za bezbednost će brinuti i tročlani vodički tim Planinarskog društva „Preslap“. Od vrha Mosor, planinari će nastaviti svoje kretanje blagom i ravnom stazom u pravu zapada, do livade Rajac. Sa Rajca, planinari će se spusititi u selo Donja Studena i tu završiti akciju.

Na akciju se odlazi prigradskim autobusom na liniji Niš – Gornja Studena, koji sa prigradske stanice polazi u 07:00 časova, a povratak sa akcije će biti ili u 16:10 minuta ili u 18:00 časova, prigadskim autobusom na liniji Gornja Studena – Niš, koji će planinari sačekati u Donjoj Studeni. Kojim će se od ova dva autobusa oni vratiti za Niš, zavisi umnogome od toga koliko će Novica Vidojković i planinari nabrati lekovitog bilja, Novičine inspiracije za predavanje, i uključivanja samih planinara.

Ukupna dužina staze koju će planinari preći je 12 kilometara, a na ovoj trasi zaista raste značajno lekovito bilje.

U okviru Planinarskog društva „Preslap“, Sekcija za lekovito bilje je izuzetno aktivna, održavaju se kabinetska predvanja i predavanja u prirodi, na samim planinarskim akcijama, kao što će biti slučaj i na predstojećoj akciji na Suvoj planini.

Posebno prijavljivanje za akciju nije potrebno, samo treba doći na prigradsku autobusku stanicu i na usputna stajališta autobusa za Gornju Studenu.

Za detaljnije informacije, na raspolaganju je vodič Petar Ratković, broj telefona: 069/579-75-85.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde