Naslovna Društvo 180 planinara iz cele Srbije na akciji u Prekonoškoj pećini i Niševačkoj...

180 planinara iz cele Srbije na akciji u Prekonoškoj pećini i Niševačkoj klisuri

0

Gradski Portal 018 – 06.08.2018

Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša, uz snažnu podršku opštine Svrljig, organizovalo je u subotu, 4.avgusta 2018.godine, planinarsko-rekreativnu akciju obilaska Prekonoške pećine i prolaska kroz Niševačku klisiru.

Odaziv učesnika bio je izuzetan, čak 180 planinara i rekreativaca učestvovalo je, po pravom letnjem vremenu, na ovoj akciji, i zbog toga je ovo najmasovnija planinarska akcija ikada u svrljiškom kraju.

Oko 130 učesnika bilo je iz Niša, a organizatori i domaćini su veoma zadovoljni što su u okolinu Svrljiga došli i planinari iz Beograda, Mladenovca, Smederevske Palanke, Paraćina, Aleksinca, Vlasotinca i Dimitrovgrada.

Akcija je bila podeljena u dve etape. U prvom delu programa, učesnici su pešačili od sela Prekonoga do Prekonoške pećine, koja je za posetioce prvi put bila uređena još pre stotinak godina. Bezbedno, i bez prevelike žurbe, učesnici su uspeli da obiđu prvih stotinak metara u dubini pećine.

Sledeća etapa bilo je područje oko Niševačke klisure i prolazak kroz samu klisuru. Planinari su se najpre popeli, iz atara sela Varoš, na uzvišenje Kule (511 m), na kome se nalaze ostaci nekadašnjeg važnog utvrđenja, koje se naziva Svrljig grad, a koje su prvobitno podigli Rimljani u 1.veku nove ere. Sa ovog mesta izvanredno se vidi i kanjon reke Belice, pritoke Svrljiškog Timoka, i Niševačka klisura – klisura Svrljiškog Timoka, u celoj svojoj dužini od oko 2 kilometra. Preko puta je i planina Tresibaba, a kroz klisuru vodi pruga Niš – Prahovo, na čijoj trasi je više mostova i tunela, koje je projektovao veliki naučnik Milutin Milanković pre više od sto godina.

Planinari su se sa Kula spustili na samu prugu, sačekali da prođe voz iz pravca Zaječara, i potom su prugom, kroz tri tunela i preko jednog mosta, došli u blizinu izletišta Banjica. Na Banjici su pojedini planinari iskoristili topao dan i okupali se u Svrljiškom Timoku.

Od Banjice, na putu ka selu Niševac, planinari su se popeli i do vidikovca iznad „proboja“ Svrljškog Timoka iz klisure. Dalje su „rimskim putem“, uzvodno kraj Svrljiškog Timoka, došli u Niševac, gde je biio priređen besplatan ručak.

Učesnike su pozdravili g. Miroslav Marković, pomoćnik predsednika opštine Svrljig, i g.Nenad Ranđelović, predsednik Udruženja „Terra Incognita“ iz Niševca. G. Marković iskazao je veliko zadovoljstvo i prijatno iznenađenje velikim odazivom planinara i odlično izvedenoj akciji, i obećao još snažniju podršku opštine Svrljig za naredno ovakvo okupljanje planinara u okolini Svrljiga, za godinu dana.

Planinarsko društvo „Preslap“, da bi sve proteklo bezbedno, na ovoj akciji u vodičkom timu imalo je čak osmoro planinara. U narednom periodu, Planinarsko društvo „Preslap“ nastaviće sa akcijama uređivanja i obeležvanja staza u okolini Svrljiga.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde