Naslovna Društvo ,,Pričamo o kulturi – Zavodu za zaštitu spomenika kulture’’

,,Pričamo o kulturi – Zavodu za zaštitu spomenika kulture’’

0

Gradski Portal 018 – 20.02.2018

A U susretu sa građanima pod nazivom ,,Pričamo o kulturi – Zavodu za zaštitu spomenika kulture’’ EU info kutak Niš danas je organizovao posetu ovoj instituciji kulture i upoznao ih sa najznačajnijim nepokretni kulturni dobrima u Nišu i regionu i ko upravlja njima. Prisutni su bili u prilici da od zaposlenih čuju priču o Zavodu za zaštitu spomenika kulture, njegovom istorijatu, radu i najznačajnijim dostignućima. „ Videvši na društvenim mrežama reklamu za ivent, a time i par drugih koji će biti održani u Nišu rado sam se odazvala pozivu jer mislim da je jako velika stvar da se građani Niša upoznaju sa kulturnim dobrima ovog grada.

Ja kao student arhitekture , nekako na moralnoj misiji sam da upoznam stanovništvo ovog grada sa našom kulturom“, kaže Jovana janković koja je danas sa grupom građana obišla Istorijski arhiv . Ovo je prva u nizu aktivnosti koje će EU info kutak Niš organizovati ove godine u cilju obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa. „ U narednom periodu obići ćemo i Narodno pozorište, galeriju savremenih likovnih umetnosti, Narodni muzej i Simfonijski orkestar. Danas krećemo iz Zavoda. Imali smo kratku prezentaciju u Info kutku gde smo čiuli malo više o tome šta su zaduženja samog Zavoda i šta oni rade“, rekla je Snežana Andrić iz EU Info kutka.

O istorijatu, ulozi i funkciji kao i najznačajnijim dostignućima Zavoda za zaštitu kulture govorio je Đorđe Stošić, istoričar Zavoda za zaštitu kulture Niš. „Građani se upoznaju sa kulturnim nasleđem svoga grada ali ne samo svoga grada nego i sa spomenicima kulture,arheološkim nalazištima, znamenitim mestima, prostoru kulturno istorijskim celinama koji se nalaze na jednoj široj teritoriji grada“ rekao je Stošić. On je dodao da je Zavod za zaštitu spomenika kulture osnovan 1966. godine i od tada obavlja delatnost zaštite nepokretnih kulturnih dobaara na teritoriji koja obuhvata sedam okruga republike Srbije, što podrazumeva oko 40 opština. „ Otprilike na severu to je Kladovo, pa onda Trgovište, Bujanovac i Preševo ne jugu Srbije. Centar je u Nišu“.

U Nišu ima mnogo lokaliteta koje treba posetiti, pre svega Logor na Crvenom krstu, Čegar, Ćele Kulu i spomen kompleks „Bubanj“ ali i još stotinak mesta o kojima brine Zavod. Ove godine Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost” obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa. Tokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i same Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde