Mirisi pečene paprike, slatkog od šljiva i domaće rakije širili su se kod Beogradske kapije u Niškoj tvrđavi, gde je i ove godine održano tradicionalno takmičenje „Gastro Naj zimnica” u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika „Zoran Mirašević” Niš.
Manifestacija, koja se već sedamnaest godina održava u Nišu, okupila je brojne izlagače i ljubitelje domaćih ukusa. Dvadeset pet izlagača iz različitih udruženja predstavilo je svoje najlepše i najukusnije proizvode – od ajvara i turšije, do džemova i kompota.

„Na manifestaciji je pripremljena domaća radinost, domaća zimnica i domaća rakija. Imamo 25 izlagača, oko 20 su u takmičarskom delu. Tu se ljudi takmiče u inovativnosti pripremanja zimnice. Cilj ove manifestacije je da se sačuva tradicija, domaći specijaliteti i stara radinost i da se ajvari i džemovi što bolje promovišu”, naveo je Petar Majstorović, koordinator Udruženja.
Zadatak žirija bio je da oceni izgled, kvalitet i ukus domaćih proizvoda, a svaki detalj je bio važan – od pakovanja do teksture ajvara.

„Ajvar mora da ima i potrebnu kompaktnost, a i ukus mora da je dobar – slanoća, kiselost, kvalitet paprike, izgled… Sve se ocenjuje. Bez prave mere nema ništa. Naj zimnica je po meni ona koja se sprema sa puno ljubavi. To se vidi i po pakovanju i kako je pripremljeno”, rekla je Milena Ivanović, kuvarica i članica žirija.
U takmičarskom delu manifestacije proglašeni su i najbolji: prvo mesto osvojilo je Udruženje „Milunka Savić”, drugo Udruženje „Korman”, dok je treće pripalo Udruženju „Višnja” iz Merošine. Za najlepši štand nagrađeno je Udruženje „Srce” iz Niške Banje, a priznanje za najinovativnijeg izlagača ponelo je Udruženje „Vardar” Niš.

„Naj zimnica”, je prva i najstarija manifestacija, koju organizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika „Zoran Mirašević” Niš.