U parku ispred Beogradske kapije u Nišu danas je održana druga po redu „Salčićijada” – manifestacija posvećena tradicionalnim salčićima, pecivu koje budi uspomene na detinjstvo, miris doma i bakin sto, ali koje se i danas ponovo često nađe na trpezi.

Organizator festivala je Udruženje za negovanje tradicije „Višnja”, koje i ove godine okupilo brojne posetioce željne starinskih ukusa i topline domaće radinosti. Više od 50 takmičara u pravljenju salčića i preko 20 izlagača starih zanata predstavili su svoje umeće, dok su posetioci mogli da uživaju i u radionici na kojoj su se salčići pravili i pekli na licu mesta – sveži, topli i odmah izvađeni iz rerne.

„Salčići su kolači koji postoje otkad znamo za sebe. Prave se posebno u našim krajevima, nakon Svinjokolja, to salo se koristilo za pravljenje tih lisnatih peciva. U to vreme je bilo tih slanih i slatkih peciva, sad su najčešće samo salčići sa raznim džemovima i pekmezima. Jedno vreme se izgubila tradicija, ali smo prošlogodišnjom manifestacijom vratili salčiće na trpezu, što mi je jako drago. Nema manifestacija na kojoj nismo bili, a da nije bilo salčića na nekom od štandova”, poručila je Maja Sević iz Udruženja za negovanje tradicije „Višnja”.

Članice ovog udruženja pored salčića spremile su i brojne domaće kolače uz sastojke iz Niša i okoline.

„Imamo svašta nešto, po bakinim receptima, sve je po tradicionalnoj recepturi. Tu su naravno salčići, na kojima je akcenat danas, zatim imamo i mafine, ružice, rolnice sa makom, bakin kolač, keksiće, gurabije, vanilice… To su sve zdravi kolači, koji vraćaju u detinjstvo i podsećaju na ona dobra stara vremena. Svi kolači su začinjeni ljubavlju”, navela je Daliborka Rajković.
Među učesnicima bila je i Marija Ivanović iz Huma, koja se po prvi put oprobala na ovoj manifestaciji.

„Prvi put sam ovde, pošto je manifestacija Salčićijada, rešila sam samo njih da napravim. Pravim ih na tradicionalan način – salo, brašno, jaja i rakija, ali sve je do umeća. Ja ih najviše volim kad su vrući iz rerne, ali većina ih voli kad malo odstoje. Što duže stoje salčići su bolji. Pravim ih zato što moji kod kuće ih vole”, rekla je Marija.

Udruženje „Višnja” priprema još jednu manifestaciju – „Ajvarijadu”, koja će se održati već 26. oktobra na istom mestu.